Parlamentarii europeni au votat ieri un raport prin care solicita masuri mai stricte de protectie a cetatenilor fata de radiatiile emise de antene si relee.
radiatii electromagnetice
Printre masurile propuse se afla realizarea unor harti ale expunerii la linii de inalta tensiune, radiofrecvente si microunde, care sa poata fi accesate pe o pagina de internet. Mai mult decit atit, hartile ar urma sa fie utilizate si de operatorii de retele pentru a stabili locatiile optime pentru instalarea releelor si antenelor, astfel incit sanatatea populatiei din zona sa nu fie afectata. In acest proces ar urma sa se implice si Comisia Europeana, invitata sa colaboreze cu autoritatile statelor membre pentru elaborarea unei norme unice privind amplasarea antenelor si releelor in zonele populate.

Europarlamentarii au solicitat de asemenea etichetarea corespunzatoare a aparatelor fara fir, astfel incit consumatorul sa fie informat despre faptul ca acestea emit microunde. Nici furnizorii de telefonie mobila nu au fost omisi din raport: oficialii europeni s-au exprimat dezacordul fata de campaniile deosebit de agresive pentru vanzarea telefoanelor mobile destinate exclusiv copiilor sau pachetele cu minute gratuite create pentru adolescenti.

Ingrijorarile parlamentarilor in legatura cu efectele cimpurilor electromagnetice nu au fost confirmate inca de studii stiintifice, insa sunt alimentate de publicatiile de specialitate si mai nou de practicile societatilor de asigurari, care au tendinta de a exclude acoperirea riscurilor legate de cimpurile electromagnetice in cadrul politelor de responsabilitate civila.

La sfirsitul anului trecut, Comisia Europeana anunta, ca raspuns la intrebarile europarlamentarului roman Daciana Sarbu, ca va finanta o serie de studii cu privire la impactul undelor electromagnetice asupra sanatatii, proiect care urma sa inceapa in primavara acestui an.

Sursa: Unda verde

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here