Untul de calorii

CE BEM, CE MANCAM
Uleiul vegetal hidrogenat scade valoarea biolo-gica a produsului analizat, transformandu-l intr-unul care pune in pericol sanatatea oricarui consumator. De aceea, specialistul recomanda precautie la consum.

Untul de arahide, crema cu bucati de arahide Cinderella are in compozitie „ara-hide 91,6%, zahar, ulei ve-getal hidrogenat (bumbac si rapita), sare, emulgator – mono si digliceride ale acizilor grasi E 471”. Dupa ce veti consuma o portie (adica doua linguri cantarind 32 de grame) veti acumula 200 kcal (850 kj) din care 140 kcal sunt furnizate de continutul de lipide, mai aflam de pe eticheta. De asemenea, ni se ofera si informatiile nutritionale: „lipide/-portie 16 g din care saturate 3 g, glu-cide 8 g din care zaharuri 4 g, co-les-terol 0 mg, fibre 2 g, sodiu 130 mg proteine 8 g, vitamina E 1,6 mg – 16% DZR, vitamina B 4,8 mg – 80% DZR.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare descrie produsul spunan-du-ne ca are la baza unt de arahide, zaharoza, cu uleiuri vegetale hidrogenate (margarina) periculoase pentru sanatate. De asemenea, specia-listul ne atrage atentia ca untul de ara-hide analizat are un profil nu-tritional dezechilibrat, cu un exces de grasimi si zahar rafinat. Acesta imprima produsului o incarcatura glicemica ridicata, pe-ri-culoasa pentru pancreasul en-docrin, fortandu-l sa secrete mai multa insulina intr-o pe-rioada de timp mai scurta. Aceas-ta crema are si o densitate calorica foarte ridicata 200 kcal la 32 grame/ produs. Crema contine si o sursa as-cunsa de sare. Arahidele pot fi alergene pentru persoanele sensibile, ceea ce necesita testarea produsului inainte de a-l consuma.

CONCLUZII. Datorita con-ti-nutului foarte ridicat de grasimi hidrogenate (margarina), produsul nu este recomandat copiilor, femei insarcinate si care alapteaza, supra-ponderalilor si obezilor, celor cu sindrom metabolic (hipertensivi, sufe-rinzi de maladii cardiovasculare, diabet de tip 2, maladii neurodegenerative, cancere). Diabeticii vor cere sfatul medicului inainte de a-l consuma.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *