Ursii “prietenosi” din Sinaia au ajuns in Arges

Patru ursi de pe Valea Prahovei au fost dusi, ieri-noapte, in zona Negoiu. Cele doua ursoaice si puii lor au ajuns in padurea Ocolului Silvic, in comuna Salatrucu, zona Negoiu.
ursi
Actiunea de capturare a celor patru animale a inceput alaltaieri dupa-amiaza. Dupa aproximativ trei ore, ursii au fost prinsi in capcanele montate de reprezentantii Romsilva Prahova, dupa care animalele au fost tranchilizate.

Cele doua ursoaice, impreuna cu cei doi pui, a caror varsta nu depaseste o jumatate de an, au fost transportate in custi, de la Cota 1.400 de la Sinaia spre padurile din Arges.In noaptea de luni spre marti, in jurul orei 2, animalele au fost din nou tranchilizate in momentul in care au ajuns la destinatie, pentru a le putea elibera fara sa faca vreo victima.

“Drumul a fost destul de greu, pentru ca a trebuit sa oprim din 50 in 50 de kilometri, sa verificam starea animalelor. A fost nevoie de supradoza de tranchilizant, sa nu fie stresati pe drum”, ne-a explicat Ramon Jurs, cercetator in cadrul Institutului de Cercetari Stiintifice.

Reprezentantii Ocolului Silvic Suici spun ca e imposibil ca ursii care, pana zilele trecute erau “prieteni” cu turistii sa mai ajunga in comunitatile locuite.

“Categoric nu prezinta niciun pericol pentru cetateni. Au fost dusi la 40 de kilometri de cel mai apropiat sat, in creierii muntilor. In primele saptamani o sa incercam sa le dam hrana, pana se adapteaza”, ne-a spus directorul Ocolului Silvic, Ion Raicu.

Ciobani atacati de urs

Tot in noaptea de luni spre marti, doi ciobani din Salatrucu, zona Negoiu, au fost atacati de urs si au avut nevoie de ingrijiri medicale.

Dupa ce, initial, s-a presupus ca una dintre cele doua ursoaice aduse de la Sinaia i-ar fi putut ataca pe ciobani, ipoteza a fost infirmata intrucat apelul la serviciul de urgenta 112 a fost facut cu cel putin trei sferturi de ora inainte ca transportul de la Sinaia sa ajunga in zona Negoiu.

Datele autoritatilor silvice arata ca in zona Negoiu mai sunt in prezent altti 25 de ursi. Reprezentantii Romsilva Prahova urmeaza sa decida daca vor mai fi adusi aici si alti ursi “gunoieri” de pe Valea Prahovei.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,150FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente