Nu orice buzunar isi permite alimentarea integrala a unei case cu energii „verzi”. Investitia insa genereaza economii mari.Cine opteaza pentru sisteme de energii regenerabile isi poate reduce consumul din gospodarie cu peste 30%, iar costurile la factura pentru caldura, cu pana la 50% .
Chiar daca investitia initiala poate sa ajunga si la 50.000 de euro, in timp, un sistem ecologic de incalzire-racire a locuintei este cu cel putin 30% mai eficient din punct de vedere energetic fata de sistemele conventionale bazate pe gaze naturale si genereaza reduceri de pana la 50% a costurilor la intretinere.
Un astfel de sistem integrat de energii regenerabile presupune amplasarea unei pompe de caldura pentru apa calda menajera si pentru incalzirea locuintei pe timp de iarna, respectiv racirea ei pe timp de vara, dar si instalarea unor panouri solare. Incalzirea casei se face fie prin pereti, fie prin pardoseala.
Panourile solare sunt utilizate pentru a completa necesarul de energie al unei pompe de caldura care incalzeste si climatizeaza integral o casa si care extrage din mediul ambiant pana la 75% din energia necesara functionarii sale. Potrivit consultantului tehnic din cadrul companiei Rehau, Dan Zainescu, pentru circa patru kilowati de energie termica livrata, pompa de caldura are nevoie de numai un kilowatt de electricitate.
Pompele de caldura ecologice functioneaza atat cu ajutorul caldurii acumulate in sol, prin forarea unor sonde in pamantul din gradina, cat si pe baza energiei apei subterane sau a celei din lacurile ori din raurile invecinate. De asemenea, pompele de caldura pot folosi energia din aerul exterior casei si functioneaza, in acest caz, pe acelasi principiu ca o pompa de caldura din sol. Pe timp de iarna, echipamentul extrage caldura existenta in sol, in apa din subteran sau in aer, o cedeaza apoi instalatiei de incalzire a cladirii, iar vara „evacueaza” in exterior caldura din casa.
Izolatia termica, variabila de calcul
Inginerul Zainescu estimeaza ca, pentru o casa de circa 200 de metri patrati, izolata foarte bine, costurile pentru incalzirea-racirea locuintei si pentru furnizarea de apa calda menajera se ridica la circa 150 de lei pe luna.Pompa de caldura, instalatiile conexe si montajul reprezinta aproximativ 20-25% din costul constructiei, la o casa obisnuita, potrivit specialistilor, ceea ce inseamna ca acest sistem inovator nu este accesibil oricarui buzunar.
Referitor la valoarea unei investitii pentru un asemenea sistem de energii regenerabile, inginerii constructori si comerciantii sustin ca e foarte riscant sa se lanseze in estimari. Motivul ar fi dat de multitudinea coeficientilor implicati in constructia unei case.
Inginerul Doina Iliescu ne-a spus, totusi, ca daca avem in vedere exemplul unei case de 120 de metri patrati, parter plus un etaj, foarte bine izolata si locuita de patru persoane, costurile pentru pompa de incalzire ar ajunge la 83 de euro pe metru patrat, iar pentru instalatia solara necesara apei calde menajere, la 25 de euro pe metru patrat. „In aceste conditii, pompa de caldura ar genera o economie de 30%, raportat la costul gazelor pentru incalzirea prin sisteme conventionale.De asemenea, panourile solare scad costurile pentru incalzirea apei menajere cu 35%”, mai spune Doina Iliescu.
In concluzie, daca, de exemplu, costurile la incalzire ajung la 3.000 de lei pe an, prin implementarea unui sistem integrat de energii regenerabile ar fi economisiti pana la 1.500 de lei. La construirea casei, insa, apar costuri suplimentare care pot fi amortizate si in trei ani. Daca aveti deja o casa si vreti sa va inlocuiti sistemele conventionale de incalzire cu instalatii de energii regenerabile, costurile la o pompa de caldura pot depasi 120 de euro pe metru patrat.
„Cu cat casa este mai prost izolata, cu atat pompa trebuie sa aiba dimensiuni mai mari, respectiv o capacitate mai mare”, precizeaza inginerul constructor. Claudia Langa, reprezentantul firmei Romsir, care comercializeaza sisteme de incalzire-racire prin energii regenerabile, a facut un calcul pentru o astfel de investitie.
„La o casa de 120 de metri patrati, amplasarea unei pompe de caldura costa circa 7.500 de euro, iar valoarea sistemului solar care aduce un aport la incalzire se ridica la 2.000 de euro. Noi nu realizam partea de incalzire in pardoseala, dar o recomandam clientilor”, spune aceasta.
Reprezentantii companiei de profil Rehau au alta estimare pentru valoarea unui sistem integrat de incalzire-racire a locuintei, care include si incalzirea in pardoseala. „Costul unui astfel de sistem este de circa 25.000 de euro pentru o casa cu o suprafata de pana la 150 de metri patrati”, potrivit directorului de vanzari Sorin Stan.
Autonomie energetica
Exploatarea surselor regenerabile de energie poate furniza energie termica si electrica unei locuinte, astfel incat aceasta poate fi autonoma din punct de vedere energetic (neconectata la retele de distributie).
Preturi pentru sistemele de energii „verzi”
Comerciantii de sisteme de energii alternative si inginerii constructori sustin ca sunt greu de apreciat costurile totale ale investitiilor in astfel de instalatii, pentru ca fiecare sistem se adapteaza la dimensiunile, la conditiile geografice si la materialele proprii casei ce urmeaza sa fie construita. Totusi, s-au facut urmatoarele estimari:
Sistem de panouri solare, asociat cu amplasarea unei pompe de caldura: 9.500 de euro
Sistem hibrid de panouri solare si turbina eoliana, care asigura necesarul energetic unei case cu trei camere: 7.500 de euro
Sistem de panouri solare pentru incalzirea apei menajere in decursul intregului an: 890 de euro
Pompa de caldura pentru incalzirea-racirea locuintelor: 83 de euro pe metru patrat
Sursa: Adevarul