Ursii polari, afectati de criza petrolului

Ursii polari ar putea fi scosi de pe lista animalelor protejate din cauza ca acest lucru impiedica extractiile de gaze din Alaska, potrivit publicatiei britanice „The Times”.

Guvernatorul statului Alaska, Sarah Palin, da in judecata administratia Bush pentru decizia de saptamana trecuta de a trece aceste animale pe lista celor protejate. Motivul: ingrijorarile privind schimbarile climatice care ar putea duce la reducerea portiunii de gheata din zona marii – principalul mediu in care traiesc ursii polari – sunt nejustificate. In prezent, economia din Alaska se sustine mai ales din extractiile de petrol si de gaze.

De partea cealalta, sustinatorii organizat iilor de mediu acuza administrat ia Bush ca a intarziat intentionat luarea acestei decizii, tocmai pentru a permite companiilor petroliere sa-si finalizeze contractele de extractie de petrol din Marea Chukchi. Contractele despre care vorbesc reprezentant ii organizatiilor de mediu se ridica la o valoare de 2,7 miliarde de dolari. Marea Chukchi este „casa” a peste 20% dintre ursii polari din intreaga lume.

Momentul in care administratia SUA a declarat ursii polari specie protejata este unul agitat pe plan mondial. In urma cu cateva zile, pretul barilului de petrol a trecut pentru prima data in istorie de pragul de 135 de dolari pe baril, pe fondul ingrijorarilor privind reducerea rezervelor si majorarea consumului de energie la nivel mondial.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente