Ursii polari, vanati in numele traditiei

0
445

Interzisa din 1973, vanarea ursilor polari este in continuare autorizata pentru populatiile autohtone din zona arctica, in numele respectului fata de traditiile ancestrale, in ciuda obiectiilor ridicate de oamenii de stiinta, relateaza AFP.
vanatoare de ursi polari
„Trebuie sa ne conservam traditiile. Asta implica sa ne respectam limba, cultura, iar ea implica si vanatoarea de ursi polari”, a spus Charles Johnson, un inuit din Nome, un orasel din Alaska, in cadrul unei reuniuni organizate in aceasta saptamana, la Tromsoe, in Norvegia.

Acordul pentru conservarea ursului polar, semnat acum 36 de ani de cele cinci state pe teritoriul carora traieste acest animal (SUA, Canada, Rusia, Norvegia si Danemarca), interzice vanarea lui, cu cateva exceptii.

Vanatoare sportiva pentru turisti

Articolul 3 autorizeaza vanarea sa „de catre populatiile locale care folosesc metode traditionale”.

In Canada, tara in care traiesc doua treimi din ursii polari, este permisa si vanatoarea sportiva pentru turisti. O expeditie de vanatoare de zece zile, cu ghid, le aduce localnicilor pana la 30.000 de dolari. Carnea ramane, in general, in tara.

„Nu este numai o chestiune de nutritie. Este si o chestiune de subzistenta pentru comunitate”, a afirmat Virginia Poter, directoarea Serviciului canadian pentru fauna.

In Alaska insa, vanatoarea sportiva nu este permisa.

„Cand un urs polar este doborat, se face un anunt in comunitate. Oamenii vin in casa vanatorului pentru a imparti carnea”, a povestit Taqulik Hepa, o inuita din Barrow, din nordul statului Alaska.

In fiecare an, aproximativ 700 de ursi sunt ucisi in Canda, Groenlanda si Alaska, dintr-o populatie totala estimata la 20.000-25.000 de exemplare.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.