Cresterea nivelului Oceanului Planetar

Oriunde am trai si oricine am fi, vremea ne influenteaza viata. Daca ziua se anunta a fi calda si insorita, ne imbracam subtire. Daca este frig, ne punem o haina si o palarie. Dar daca ploua? Ne luam umbrela.
oceanul planetar
Uneori, vremea ne incanta; alteori, ne dezamageste. Cateodata, aceasta devine un ucigas sub forma uraganelor, a tornadelor, a secetelor, a viscolelor sau a musonilor. Indiferent ca o iubim sau o uram, ca o vorbim de rau sau o ignoram, vremea ne influenteaza tot timpul viata, din ziua in care ne nastem pana in ziua in care murim.

Cineva a spus candva: „Toti vorbesc despre vreme, dar nimeni nu face nimic cu privire la ea„. Intr-adevar, cu ani in urma se parea ca faptul de a schimba vremea a fost intotdeauna peste puterile noastre. Totusi, din ce in ce mai multi oameni nu mai sunt de aceeasi parere. Ei spun ca eliberarea in atmosfera a dioxidului de carbon si a altor gaze contribuie la aparitia unor schimbari meteorologice de lunga durata, adica ale climei.
Desi cateva grade in plus nu par sa prezinte motive prea mari de ingrijorare, o mica schimbare a temperaturii in clima pamantului poate fi dezastruoasa.

Ridicarea nivelului marilor. Cei ce locuiesc in zone de coasta joase vor trebui sa se mute, in cazul in care nu se vor lua masuri costisitoare pentru a impiedica inaintarea marii. Unele insule vor fi complet acoperite de ape.

Sunt aceste temeri justificate? Se va incalzi clima pamantului? Daca da, sunt oare oamenii de vina?

Ne-am obisnuit sa tragem concluzia din fata televizorului in care sa vorbim ca pamantul este in pericol, ca poluarea, ca defrisarea, ca alimentul cu 59965 de calorii, ca ghetarul, ca fumul de tigara, ca… totul conspira ca natura sa se distruga. Insa nimeni nu vede ca padurea nu se autodefriseaza singura, ca tigara nu se aprinde singura, ca ghetarul nu se topeste singur, ca in toate astea OMUL este principalul vinovat.

Dezbaterea continua. Daca, totusi, oamenii continua sa determine schimbarea climei si nu fac altceva decat sa vorbeasca, zicala ca toti vorbesc despre vreme, dar nimeni nu face nimic cu privire la ea, va capata un sens sumbru.

1. Ghetarii si calotele de gheata – principalii contribuitori la cresterea nivelului oceanului planetar in secolul XXI
2. Efectele incalzirii globale
3. Orasele plutitoare ale viitorului

Concluzii

– De la inceputul revolutiei industriale si pana astazi, temperatura medie globala a crescut cu 0,8º C.
– Groenlanda contribuie cu aproximativ 28 % din totalul cresterii nivelului Oceanului Planetar, iar Antarctica cu 12 %.
– Regiuni intinse din Bangladesh una dintre zonele cele mai populate din lume, situate putin deasupra nivelului marii si la estuarele a trei mai rauri: Brahmaputra, Gange si Meghna. Tara este amenintata de inundatii cauzate de cresterea nivelului marii si de iesirea din matca a raurilor.
– Incalzirea planetara a topit aproape in intregime un oras eschimos din Alaska. Orasul Shsimaref, situat pe un ostrov in apropiere de Alaska.
– Tuvalu, una dintre tarile cele mai mici din lume – un arhipelag constituit din noua insule masurand 26 km² fiecare este amenintata cu disparitia din cauza cresterii nivelului apelor.
– In cazul in care procesul de incalzire nu va fi redus, nivelul Marii Negre ar putea creste cu 3 pana la 5 metri fata de nivelul actual.
– Futurologii apreciaza ca acest scenariu, desi apocaliptic, este cat se poate de realist iar oamenii de stiinta si arhitectii cauta deja solutii pentru rezolvarea situatiei. Una dintre acestea ar putea-o constitui construirea de orase capabile sa pluteasca pe marile si oceanele lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *