Vama Veche?

l_8c837e75c5787361e277e612158af42e1.jpgIn cateva zile voi pleca in Vama. Mai mare decat emotia revederii unui loc drag mie este curiozitatea descoperirii unei noi Vami. O Vama schimbata daca nu radical cel putin major. O Vama ce incearca disperat agatandu-se de trecut sa evite noile transformari ce au un singur scop: banii.

Initial un satuc linistit cu niste oameni normali facand lucruri normale specifice locurilor ce se invecinau cu iubita noastra Mare Neagra. Un satuc cu case, romani, tatari, lipoveni, studenti, nonconformisti, metalisti, hippioti, boemi, cativa punkeri batrani, un caine, o masina, o chitara, un foc, o sticla de vodka si-un cort in vant…

Au trecut anii si satucul a suferit transformari mari. Casele s-au transformat in vile, romanii in tatari, tatarii in romani, lipovenii in nonconformisti, punkerii in metalisti, metalistii in hippioti, cainii in boemi, masina in sute de masini, dar cortul tot in vant. Au aparut hoteluri, multe hoteluri, pensiuni cu gramada, apoi au aparut niste tipi din Bucuresti au spus tare si raspicat: “Salvati Vama Veche!” , insa dupa multi ani de tot salvat, timp in care constructia vilelor cu cat mai multe etaje continua in ritm alarmant, acesti baieti din Bucuresti si-au dat seama ca “frate, frate, dar mazarea e pe bani”.

Unii au vrut sa fie draguti si au construit un hotel cu nume de gen muzical, punk rock parca, chiar daca nici pana in ziua de azi nu am inteles care e legatura intre o constructie cu ceva etaj si punkeri sau rockeri. Ah, de fapt acum m-am prins…pesemne ca strategia lor de marketing e sa mute panchistii din corturi si sa-i cazeze cu cateva sute de mii pe noapte.

Altii si mai draguti, cum ar fi Blonda de la Turism, au incercat sa realizeze ceva mai radical vazand ca vilele apar ca ciupercile, iar ei nu au un dram de autoritate asupra acelor constructori ca deh…ei sunt de la Turism si Vama nu e considerata statiune turistica, asa ca au decis sa mute pur si simplu Vama. Unde? Undeva mai la sud spre Cordova. Noroc ca este doar o idee, o simpla alternativa, altfel ar fi fost pacat.

O alta incercare draguta care nu este doar o simpla alternativa este cea a unor irlandezi de la RDI care intentionau sa demareze constructia unui frumos proiect rezidential in Vama Veche. Proiectul rezidential care trebuia construit in fata complexului Marina Park cuprindea 60 de apartamente, insa, din cauza intarzierii avizului de mediu constructia a fost amanata.
Insa multora le-a reusit. Au obtinut avizele la timp si au reusit sa ne ofere noua turistilor daruri mai scumpe ca acelea de Craciun cand eram mici – vile si hoteluri. Asteptam piscinele, o linie de tramvai din 2 Mai pana in Vama, chiar si o magistrala de metrou ar fi draguta, plaja bineinteles pavata in trei culori, iar fundul marii pavat cu faianta, un cazino – replica fidela a celui din Constanta, un mall, un cinema, un mic aeroport chiar pentru turistii cu ceva parale, o catedrala imensa si piesa de rezistenta – o minicentrala nucleara in stil canadian. Pana atunci insa ne vom multumi cu pista de biciclete construita in aceasta primavara.

Vama s-a schimbat mult si va continua sa se schimbe. Dorinta de profit a unora va invinge dorinta de a pastra acest loc macar asa cum e acum, fara alte constructii in plus. Nu vreau sa ma gandesc cum va arata acest loc in viitor, daca totul va continua in acest ritm. Nici prea multe lucruri pentru stoparea constructiilor stiu ca nu pot face. Singurul lucru bun pe care noi ce tinem la acest loc il putem face este sa pastram Vama curata, sa refuzam sa fim clienti ai celor pe care ii criticam ca au distrus acest loc si sa gandim pozitiv. Eu unul o sa-mi aleg un loc frumos unde o sa fie doar un cort in vant…

Deci DA, Vama Veche!

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,342FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente