Ministerul Mediului va interzice vanatoarea in Delta Dunarii, cu exceptia animalelor daunatoare

Ministerul Mediului va interzice vanatoarea in Delta Dunarii, cu exceptia animalelor daunatoare

Ministerul Mediului va interzice vanatoarea in Delta Dunarii, cu exceptia animalelor daunatoare, a anuntat vineri seara ministrul Rovana Plumb, in cadrul festivalului „D’ale Gurii Dunarii”, organizat cu ocazia Zilei Dunarii.

Rovana Plumb a precizat ca ministerul a emis un ordin ce va pleca luni la Monitorul Oficial, prin care se interzice vanatoarea in Delta Dunarii, cu exceptia animalelor daunatoare. Nici acestea nu vor putea fi, insa, vanate oricum, ci pe anumite cote, stabilite cu expertii si societatea civila.

Decizia ministerului vine dupa ce Camera Deputatilor a adoptat, marti, o ordonanta de urgenta care reglementeaza masuri economico-sociale in Delta Dunarii, introducand in actul normativ posibilitatea „vanatorii rational reglementate” in cadrul rezervatiei, dar si facilitarea pescuitului pentru consum propriu al rezidentilor, dar si a braconajul masiv din Delta. Pentru a atrage atentia asupra acestei mari probleme, Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta a declarat ca va duce la Ministerul de Interne, responsabil cu prinderea braconierilor, o canistra de benzina si o plasa de pescuit.

El a explicat ca autoritatile au nevoie de benzina ca sa poate porni pe urmele braconierilor, o scuza des folosita, iar plasa de pescuit le arata ce unelte folosesc ei.

„Delta este in mana braconierilor, este cucerita de ei. Am fost prima tara care a interzis pescuitul la sturioni pe 10 ani – cel mai valoros peste din lume – insa braconierii tot il vaneaza”, a declarat Liviu Mihaiu.

Liviu Mihaiu a precizat ca Asociatia Salvati Dunarea si Delta, organizatoare a festivalului „D’ale gurii Deltei”, a dorit sa aduca salau, chefl si calcan la Bucuresti, insa, din cauza braconajul, acesti pesti nu se mai gasesc prin Dunare.

„Ziua Dunarii ar trebui sa fie in fiecare zi. Eu consider ca exista, datorita asociatiei Salvati Dunarea si Delta. Ea ne arata tuturor ca Delta reprezinta o mare traditie recunoscuta prin cultura, gastronomie, prin toate valorile ei”, a mai spus Rovana Plumb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *