Vanatoarea a fost restrictionata in judetul Tulcea

0
349

vanatoareVanarea pasarilor salbatice in judetul Tulcea a fost restrictionata din cauza focarului de gripa aviara din satul Murighiol. Informatia a fost furnizata de prefectul Chirica Lefter, care a adaugat ca in acest sens s-a incheiat un protocol de colaborare cu asociatiile de vanatori si pescari sportivi din judet.

Astfel, conform acestui protocol, vanarea pasarilor salbatice pe o distanta de pana la trei kilometri de la focarul de gripa aviara este interzisa. „In plus, pe o raza de 10 kilometri de la focarul de gripa aviara, se desfasoara activitati de vanatoare controlata, medicii veterinari prelevand probe de la toate pasarile salbatice care sunt capturate”, a declarat prefectul Chirica Lefter.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a precizat ca aceasta este singura masura care restrictioneaza activitatea de vanatoare pe raza judetului Tulcea, pana in momentul de fata nesemnalandu-se nici un alt focar de gripa aviara. Potrivit sursei citate, incheierea protocolului cu asociatiile de vanatori si pescari sportivi din judet a fost necesara pentru ca autoritatile sa aiba o garantie in plus ca masurile luate pentru prevenirea aparitiei unor noi focare de gripa aviara in judet sunt respectate.

Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in ultimele doua zile au fost inspectate 53 de gospodarii, cu un efectiv de 580 de gaini, 41 de curci, 79 de rate, 149 de gaste, de unde s-au recoltat 27 de probe sange de la palmipede si 156 de tampoane traheale de la galinacee.

De asemenea, autoritatile continua si activitatea de monitorizare a localitatilor din zona de supraveghere.
„Probele prelevate pana in prezent, de la pasari domestice si salbatice, din zona de protectie si in localitatile cuprinse in zona de supraveghere, au fost examinate in laborator, iar rezultatele obtinute, inclusiv cele din cursul zilei de 30 noiembrie si 1 decembrie 2007, au fost negative in privinta virusului gripei aviare”, se precizeaza in comunicatul ANSVSA.

Pe de alta parte, inspectorii sanitari-veterinari impreuna cu echipele Ministerului Internelor si Reformei Administrative verifica respectarea restrictiilor privind miscarea animalelor, transportul si comercializarea pasarilor si a produselor provenite de la acestea.

Ministerul Sanatati Publice este in curs de finalizare a actiunii de vaccinare antigripala a locuitorilor din localitatile aflate in zona de protectie.

Virusul gripei aviare a reaparut pe teritoriul Romaniei pe 28 noiembrie, intr-o gospodarie din localitatea Murighiol, unde au fost descoperite mai multe pasari moarte. In aceeasi gospodarie a fost gasita joi si o pisica moarta, care a mancat maruntaie de pasari salbatice. Toate curtile au fost dezinfectate, iar medicii veterinari monitorizeaza starea de sanatate a pasarilor.

Sursa: Ziua de Constanta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.