Peste 900 de hectare padure dispar din Iasi

0
454

Urmatorul pas facut de baronul de Harlau, Constantin Stefanuca, pentru defrisarea a 900 hectare, a fost sa negocieze un contract de paza cu un ocol silvic privat, astfel incat sa obtina autorizatie de taiere.

Pentru suprafata de padure se va incheia un contract cu Ocolul Silvic privat din Falticeni

O alta consecinta, transferarea padurii duce la desfiintarea Ocolului Silvic Harlau condus de Stefanuca, numit pe functie de gasca de liberali de la Iasi

In loc sa protejeze padurea, directorul Directiei Silvice, Ionel Pintilie, tolereaza aceasta situatie in favoarea intereselor financiare ale liberalilor

Este incredibila indiferenta directorului Directiei Silvice, liberalul Ionel Pintilie, care tolereaza toate abuzurile pe care le face Constantin Stefanuca la Ocolul Silvic Harlau. Astfel, dupa ce saptamana trecuta Stefanuca a decis desfiintarea punctelor de control din padure, instituite pentru a preveni taierile abuzive, zilele trecute a decis sa faca o smecherie cu un ocol silvic privat pentru a taia copaci dupa pofta inimii. Cotidianul ZIUA de Iasi a atras atentia ca firmele lui Stefanuca trebuie sa achite urgent datorii de cel putin 5 miliarde lei (500.000 RON) in perioada urmatoare si de aceea trebuie sa taie padure pentru a face rost de bani. Astfel, acesta administreaza mosia de 900 hectare de padure obtinuta prin retrocedare anul acesta catre Irina Riscutia. Pana de curand, padurea era pazita de Ocolul Silvic Harlau. Aprobarile privind taierea copacilor le dadea Directia Silvica, prin Ocolul Silvic Harlau, proportional cu cantitatea de lemn data in exploatare judetului Iasi. Adica trebuie taiate numai anumite cantitati de lemn pentru a proteja natura. Pentru a ocoli insa calea legala, Stefanuca a negociat saptamana trecuta incheierea unui contract de paza cu Ocolul Silvic Falticeni, astfel incat marcarea arborilor pentru taiere sa fie facuta mai usor. Astfel, defrisarile se vor face mult mai usor, deoarece, in principiu, actiunea ar trebui sa fie supravegheata de Inspectoratul Teritorial pentru Silvicultura de la Suceava, unde nu sunt suficienti inspectori astfel incat sa instituie un control amanuntit al defrisarilor.

Tacerea lui Pintilie

Transferul pazei padurii la ocolul silvic privat din Falticeni are si un al doilea efect, inceputul desfiintarii Ocolului Silvic Harlau. Astfel, Ocolul Silvic Harlau pierde veniturile pe care le realiza din paza celor 900 hectare, iar o parte din padurarii cu experienta isi vor pierde locul de munca. Asta deoarece cele 900 hectare vor fi pazite de padurari de la ocolul silvic privat. Stefanuca a fost numit abuziv sef de Ocol la Harlau, de catre Ionel Pintilie, la comanda liberalilor condusi de deputatul Relu Fenechiu. A fost numit abuziv deoarece adevaratul sef de ocol, Constantin Cojocaru, este inca in concediu medical. Numai ca tolerandu-l pe Stefanuca, Ionel Pintilie demonstreaza ca nu tine deloc cont de deontologia profesionala. Pintilie ar trebui sa protejeze integritatea padurii si a Ocolului Silvic, de aceea este platit din bani publici. In loc sa faca treaba pentru care este platit, Pintilie asista la cum se fac tot felul de smecherii pentru a se taia padurea si colegii sai padurari cu experienta isi pierd painea. Oricum, mai multi padurari au spus ca si-au pierdut de mult respectul pe care i-l aratau lui Pintilie deoarece s-au convins ca este vandut unor interese politice si, de ce nu, cu caracter mafiot. Padurarii spun ca Pintilie a tradat padurea in favoarea ascensiunii politice.

Sursa: Ziua de Iasi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.