Vanatorii braconieri in Parcul National Cheile Nerei – Beusnita

0
596
Vân?torii braconieri
Vânătorii braconieri

In urma unei actiuni comune de patrulare si verificare, desfasurate inopinat, de catre Administratia Parcului National Cheile Nerei – Beusnita,

Vanatorii braconieri
Vanatorii braconieri

Politia locala Oravita si Ocolul silvic Sasca Montana in perimetrul parcului, la intersectia traseelor turistice de la podul Bei au fost depistate urme de mijloace de deplasare motorizate. Continuand actiunea, rangerii au identificat un grup de noua persoane aflate la vanatoare, toti fiind detinatori de arme de foc, a precizat directorul administratiei parcului, Stefan Dascalu. Interogati de catre echipa de patrulare, acestia si-au motivat prezenta in zona in baza autorizatiilor de vanatoare emise de AJVPS Caras-Severin, fara valabilitate insa si in Parcul National. Mentionam ca vanatoarea in parcurile nationale este interzisa prin lege, arealul reprezentand un loc de refugiu al animalelor nicidecum unul deschis goanei sau vanatorii propriu-zise. Armele si munitia prezumtivilor braconieri au fost ridicate si urmeaza sa fie supuse unei expertize balistice de catre experti din cadrul IJP Caras-Severin, care au si deschis o ancheta in acest caz.

Contactat telefonic, directorul AJVPS Caras-Severin, Mircea Ciobanu a confirmat prezenta la data semnalarii faptei, in teren pe fondul de vanatoare 42 Valea Beiului, areal licitat in toamna anului trecut de catre Ministerul mediului si castigat si achizitionat de catre AJVPS-CS. Mircea Ciobanu a motivat prezenta grupei de vanatori pe acest fond prin autorizatia legal emisa de catre asociatia pe care o reprezinta si sustine ca nu a incalcat zona stricta de protectie a Parcului National, ci din contra desfasura vanatoare organizata la mistret, in baza legala, pe fondul asociatiei in suprafata de 13.000 metri patrati din Valea Beiului, pentru care detine si acte doveditoare eliberate de Ministerul mediului. Din cele confirmate de directorul AJVPS-CS, Mircea Ciobanu, intentia actiunii de vanatoare s-a consumat la limita dintre Parcul National Cheile Nerei-Beusnita si Ocolul silvic Bozovici, in zona Ciresu, perimetru pentru care asociatia caraseana plateste ministerului, anual, suma de 8000 de euro pentru a putea exercita legal actul vanatorii.

Purtatorul de cuvant al IJP Caras-Severin, agent principal Ancuta Carbunaru a confirmat identificarea in cadrul unei vanatori organizate cu autorizatii valabile a 9 membrii ai AJVPS-CS in zona vaii Beiului. Pentru ca exista indiciul ca grupul se afla la vanatoare in parcul national se desfasoara cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de braconaj, a precizat aceasta. In urma controalelor efectuate, politistii au ridicat si noua arme de vanatoare.

Pentru clarificarea situatiei parcelei, care constituie defapt marul discordiei in Valea Beiului, urmeaza sa aibe loc zilele urmatoare, discutii intre reprezentantii Ministerul mediului si cele doua entitati direct implicate, Asociatia judeteana de vanatoare si pescuit sportiv Caras-Severin si Administratia Parcului National Cheile Nerei-Beusnita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.