Deputatul Stelian Dolha: Romania risca sa devina un El Dorado pentru vanatorii de terenuri ieftine si fertile

0
475
Daciana Sârbu: Trebuie s? facem din România o ?ar? bio
Daciana Sârbu: Trebuie să facem din România o ţară bio
Deputatul Stelian Dolha: Romania risca sa devina un El Dorado pentru vanatorii de terenuri ieftine si fertile
Deputatul Stelian Dolha: Romania risca sa devina un El Dorado pentru vanatorii de terenuri ieftine si fertile

”Am facut o declaratie politica in Parlament privind liberalizarea pietei funciare. Ingrijorarea mea, a fermierilor romani, a tuturor celor care fac agricultura este ca momentan in Romania nu exista un mecanism de reglementare interna impotriva speculatorilor de pe piata internationala. Oamenii se intreaba de ce Romania, care a intrat mult mai tarziu in UE, nu a reusit sa obtina niste derogari de la aceste termene, de la aceasta liberalizare a pietei funciare. De la 1 ianuarie 2014 va trebui sa deschidem portile acestei piete. Ungaria a prevazut in Constitutie ca este interzisa vanzarea de terenuri agricole. In Polonia, Franta, Germania la fel. Ar trebui sa vorbim de o arendare a terenurilor, nu de o vanzare a lor”, a declarat Stelian Dolha in cadrul unei conferinte de presa.

„Este nevoie de niste legi prin care sa le mai taiem elanul celor care cred ca in Romania terenurile nu sunt numai cele mai fertile, ci si cele mai ieftine din Europa. Suntem printre primele state din Europa unde o buna parte din terenul agricol este deja cumparat de companiile straine. Din 2014 riscam ca Romania sa devina un El Dorado pentru vanatorii de terenuri ieftine si fertile. Riscam sa devenim asemeni statelor sud-americane sau africane, unde mai mult de trei sferturi din terenul agricol e controlat de straini. Semnalul meu e ca trebuie sa facem ceva in al 12-lea ceas, o sa am si o initiativa legislativa in acest sens. Lucrurile trebuie reglementate in favoarea romanilor”, a mai spus Dolha.

Deputatul PNL a facut o declaratie politica in Parlament, in acest sens. „Apropierea termenului de liberalizare a pietei funciare, odata cu 1 ianuarie 2014, dar si absenta unor mecanisme de protectie sau de reglementare interna impotriva speculatorilor de pe pietele internationale ii nelinisteste atat pe fermierii romani, cat si pe toti cei care au o legatura cu agricultura romaneasca. Oamenii se intreaba, pe buna dreptate, de ce alte state care au aderat inaintea Romaniei la Uniunea Europeana au reusit sa obtina derogari de la termenele asumate prin tratate de aderare si mai au inainte ani buni pana la deschiderea pietelor interne, in timp ce Romania trebuie sa se conformeze peste cateva luni.

Se mai intreaba de ce, in tara noastra, in pofida apropierii termenului limita si a promisiunilor succesive facute de mai multi ministri ai agriculturii nu s-a infiintat niciun organism care sa reglementeze strict modul in care se pot face aceste vanzari. De ce nu se gasesc solutii prin care sa incurajam arendarea si nu vanzarea. De ce n-au fost propuse legi care sa tempereze elanul celor care se gandesc ca terenurile de la noi sunt nu numai printre cele mai fertile din Europa, dar si printre cele mai ieftine.

Pe langa derogari obtinute prin notificarea Comisiei Europene, anumite state au mers chiar mai departe, este cazul Ungariei, care anul trecut a interzis prin Constitutie vanzarea catre straini a terenurilor si a stabilit pedepse cu inchisoarea pentru asemenea tranzactii”, spune Dolha in declaratia politica.

„In alte state ale Uniunii Europene desi legislatia pare permisiva tranzactiilor imobiliare catre straini, asemenea achizitii sunt, in practica,  aproape imposibil de facut. Un pachet legislativ care se impleteste cu hotarari ale administratiilor locale face ca in Polonia sa nu poti cumpara practic, ca strain, niciun metru patrat de pamant. La fel se intampla in Franta ori in Germania.

Noi insa, n-am liberalizat inca piata noastra pentru straini, dar am ajuns sa ne numaram  printre primele tari din Europa la cedarea de pamant agricol catre cetateni straini prin intermediul companiilor.

Deja capitalul strain controleaza mai bine de  700 de mii de hectare de teren  in Romania, adica 8,7 % din suprafata arabila. Liberalizarea pietei terenurilor agricole  va face din tara noastra un nou El Dorado pentru amatorii de terenuri fertile si mai ales ieftine. Iar preturile vor continua sa scada din cauza ca si mai multi romani speriati de noile impozite vor cauta sa-si vanda terenurile”, mai spune deputatul Stelian Dolha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.