Vantul va umfla suplimentar factura la electricitate

Principiul conform caruia “poluatorul plateste”, dupa care se ghideaza Uniunea Europeana in politica energetica, se aplica pana la nivel individual.
energie verde
Noile scheme de sprijin financiar pentru incurajarea productiei de energie electrica din surse regenerabile vor determina scumpirea facturii energetice.

Practic, suntem obligati ca pana in 2020 sa ne acoperim 20% din consumul energetic din surse “verzi”, dar produs la costuri mai mari.

In plus, vom plati pentru fiecare tona de dioxid de carbon emisa in atmosfera, costuri ce se vor reflecta in toate produsele de uz curent.

Sunt voci care contesta aceasta abordare, ce are dezavantajul ca micsoreaza competitivitatea economiei europene, fata de tarile ce n-au reglementari la fel de dure pentru protectia mediului.

Pe masura ce se va produce mai multa energie eoliana, factura se va majora

Promovarea energiilor regenerabile vizeaza doar protectia mediului, nota de plata urmand s-o achite toti consumatorii.

Energia electrica ce va fi produsa de centralele eoliene va fi mai scumpa decat cea obtinuta in termocentralele clasice. La prima vedere, este paradoxal ca energia gratuita a vantului sa conduca la majorarea facturii electricitatii pentru consumatorii finali.

Insa acest lucru deriva din caracterul imprevizibil al productiei utilizand resursele regenerabile, care nu pot urmari curba de consum a clientilor. “Utilizarea energiei regenerabile duce la cresterea pretului la consumator, pentru ca are costuri mai mari. Ar trebui recunoscut de toate autoritatile”, declara Dan Preotescu, director dezvoltare in cadrul Transelectrica.

Randamentul unei centrale eoliene este mult mai mic decat al unei centrale clasice. Media europeana demonstraza ca rata anuala de functionare a centralelor eoliene este in jur de 20%, in timp ce randamentul unei termocentrale poate ajunge la 50%.

In plus, desi tehnologiile au avansat foarte mult in ultimii ani, durata de utilizare a capacitatilor de productie a turbinelor eoliene este mai redusa, iar reparatiile costa aproximativ 20-25% din valoarea investitiei initiale.

Mecanisme de sprijin financiar

Pentru a incuraja productia utilizand energia regenerabila, Uniunea Europeana a pus la punct diferite scheme de sprijin al producatorilor. Diferenta pana la pretul pietei este suportat in final de consumator, costurile urmand sa creasca in viitor si din cauza politicii energetice promovate de UE, nu doar din cauza scumpirii combustibilior fosili.

“In aceasta etapa de dezvoltare, cel putin pana in 2013, producatorilor de energie din surse regenerabile li se garanteaza pentru fiecare kilowatt-ora livrat in sistem pretul pietei plus certificate verzi ca bonus, care practic dubleaza costul”, declara Jean Constantinescu, directorul IRE.

Dupa 2013, cand toti producatorii de energie ce utilizeaza ca materie prima combustibilii fosili vor fi obligati sa plateasca sume cuprinse intre 20 si 50 euro pe fiecare tona de bioxid de carbon emisa in atmosfera este posibil ca energia eoliana sa devina ieftina pe piata. Insa aceasta competitivitate este obtinuta tot prin masuri administrative.

Investitii pentru conectarea “morilor de vant”

O alta componenta ce conduce la majorarea costurilor este reprezentata de volumul mare de investitii pentru cresterea capacitatii Sistemului Energetic National si a sigurantei functionarii acestuia. Transelectrica are programate investitii de doua miliarde euro pana in 2020, cheltuieli recunoscute de autoritatea de reglementare in domeniu, si care vor fi incluse in tarifele percepute clientilor.

Alte cheltuieli vor fi necesare pentru asigurarea cu unitati de productie a energiei electrice cu pornire rapida, care sa compenseze iesirile necontrolate din functiune a centralelor eoliene.

Toate aceste cheltuieli vor adauga scumpiri estimate la 10% ale energiei electrice cauzate de impunerea achizitiei certificatelor de emisii de carbon.

Toata aceasta politica are in vedere reducerea emisiilor de bioxid de carbon si prevenirea incalzirii globale a climei. Se spera ca masura scumpirii energiei sa mareasca eforturile de economisire cu efecte favorabile asupra mediului.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente