Vechile baterii auto ar putea fi transformate in panouri solare low-cost

Vechile baterii auto ar putea fi transformate în panouri solare low-cost
Vechile baterii auto ar putea fi transformate in panouri solare low-cost
Vechile baterii auto ar putea fi transformate in panouri solare low-cost

O echipa de cercetatori de la prestigioasa scoala americana MIT lucreaza la transformarea vechilor baterii auto cu plumb-acid in panouri solare low-cost. Detalii in continuare

Tehnologia avanseaza, iar noi nu putem decat sa ne adaptam. De exemplu, vreme de mai multe decenii, industria auto a folosit (si inca foloseste) acumulatori plumb-acid, dar lucrurile se vor schimba in urmatorii ani, aceste baterii fiind inlocuite, treptat, cu acumulatorii litiu-ion. Iar acum vine intrebarea: ce se va intampla cu sutele de milioane baterii vechi atunci cand noul val litiu-ion va ajunge in toate colturile lumii?

Raspunsul vine de la o echipa de cercetatori de la prestigioasa scoala americana MIT, potrivit Engadget. Mai exact, ei au reusit, in laborator, sa refoloseasca plumbul din interiorul acumulatorilor pentru a crea ceva extrem de folositor: celule solare care produc energie electrica. Dar nu orice fel de celule solare, ci o noua generatie care are nevoie de un element numit perovskit – care se gaseste in natura, dar poate fi creat si in laborator cu ajutor plumbului.

 

Tu ce faci cu acumulatorul auto vechi dupa ce il schimbi cu unul nou?

Dupa doi ani de lucru, echipa care se ocupa cu acest proiect a reusit sa atinga un nivel de eficienta de 19% pentru celulele create, ceea ce se apropie foarte mult de eficienta de aproximativ 20% a celulelor solare conventionale din silicon. Totodata, deoarece celulele din perovskit sunt extrem de subtiri, un singur acumulator auto ar putea fi folosit pentru a produce panouri solare cu o suprafata de aproximativ 700 mp – suficient pentru a acoperi 30 de case situate intr-o zona unde soarele straluceste puternic.

Mai multe detalii poti sa citesti direct pe site-ul MIT.

VIDEO:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *