Verzii romani si bulgari cer Guvernului Ponta sa se opuna exploatarii gazelor de sist

Verzii romani si bulgari cer Guvernului Ponta sa se opuna exploatarii gazelor de sist

Verzii romani si bulgari cer Guvernului Victor Ponta sa se opuna exploatarii gazelor de sist si sa tina cont ca acest lucru dauneaza mediului, aratind ca in Bulgaria aceasta actiune a fost oprita inca din luna ianuarie a acestui an de catre Parlament.

Liderii acestor formatiuni, Antonio Momoc, de la Partidul Verde din Romania si Borislav Sandov, copresedinte al verzilor din Bulgaria (Zelenite), au sustinut luni, la o conferinta de presa comuna, ca societatea civila din Bulgaria este alaturi de populatia din Birlad, Constanta si Vama Veche, unde se urmareste deschiderea unor exploatari a gazelor de sist, fiind gata sa sprijine cu experienta dobindita si ONG urile din Romania pentru a convinge parlamentarii romani sa nu aprobe aceste exploatari.

“Argumentul nostru forte in fata politicienilor din Bulgaria pentru a vota un astfel de proiect de lege, care nu permite acest tip de exploatare, a fost acela ca forarile folosesc cantitati foarte mari de apa, afecteaza terenul agricol prin contaminare, apar fracturi in sol care pot duce la cutremure”, a spus Sandov.

El a spus ca societatea civila a convins politicienii dupa sase luni de proteste si campanii in fata autoritatilor bulgare pe aceasta tema. Au fost strinse 52.000 de semnaturi impotriva exploatarilor de sist si au demonstrat 10.000 de oameni in Sofia. “A fost un exemplu de mobilizare a cetatenilor bulgari pentru protejarea mediului”, a completat reprezentantul bulgar.

Liderul Partidului Verde din Romania, Antonio Momoc, a subliniat cu aceasta ocazie ca si romanii trebuie sa incerce stoparea exploatarilor gazelor de sist, fiind o problema de mediu ce afecteaza resursele intregii tarii. “Vecinii de la sud de Dunare au reusit sa impuna Parlamentului de la Sofia un moratoriu asupra acestei practici devastatoare. Societatea civila din Birlad si Constanta i-a chemat pe verzii din Bulgaria sa ii sprijine cu expertiza, documente. Daca planul guvernului este de a face aceste exploatari, ar trebui organizate niste dezbateri publice cu vecinii bulgari si populatia din zona(…). Suntem obligati sa obtinem acordul de mediu si de la vecini. Dupa acest succes al bulgarilor, dorim ca si Guvernul Ponta sa se tina de cuvint si nu permita deschiderea unor forari de acest gen”, a afirmat Momoc.

Antonio Momoc a amintit ca este gata sa mobilizeze societatea civila pentru a protesta impotriva acestor exploatari in zonele afectate: Vama Veche, Constanta, Birlad si Bucuresti. “Daca guvernul nu asculta de societatea civila, singura solutie vor fi miscarile de strada. Nu vrem sa politizam aceste actiuni, dar sesizam ca sunt afectate agricultura, hrana, sanatatea oamenilor”, a spus liderul verzilor romani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *