In urma cu 75 de milioane de ani, nimic nu se pierdea in natura, mamiferele de atunci avand grija sa „recicleze” oasele dinozaurilor.
Animale de marimea veveritelor au rontait scheletele de triceratops si ale altor dinozauri, lasand in urma semne distincte pe oasele reptilelor gigantice.
Muscaturile au o vechime de circa 75 de milioane de ani, dintr-o perioada foarte apropiata de disparitia dinozaurilor. Sunt cele mai vechi urme de dinti de mamifere identificate pana acum. Desi mamifere au coexistat cu dinozaurii, se credea ca decaderea dinozaurilor a fost evenimentul care a dat nastere marilor mamifere.
Oamenii de stiinta au descoperit aceste urme de muscaturi in timpul unor lucrari in Canada, dar si dupa analiza mai multor fosile de la muzeul Universitatii din Cleveland. „Urmele au iesit in evidenta pentru mine pentru ca mi-am adus aminte de semnele de pe coarnele de cerb pe care tatal meu le aducea acasa, cand eram tanar”, a declarat cercetatorul Nicholas Longrich, paleontolog la Univsersitatea Yale din New Haven.
Urmele au fost identificate prima oara pe coastele unui dinozaur care apartineau unor animale masivie precum triceratops sau hadrozauri. Muscaturile au fost observate si pe femurul unei reptile acvatice, Champsosaurus.
Toate semnele aveau dimensiuni intre 4 si 7 milimetri lungime si un milimetru latime, ceea ce sugereaza ca au fost facute de animale de marimea unor veverite. Acestea animale aveau dinti opozabili, trasatura specifica mamiferelor de atunci. Cercetatorii cred ca este vorba de o specie disparuta acum numita Multituberculata.
Animalele rontaiau aceste oase pentru mineralele pe care le contineau si nu pentru carne, a mai adaugat Longrich. „Oasele erau un fel de supliment la alimentatie”.
Longrich si Michael Ryan au detaliat descoperirile lor intr-un studiu publicat in jurnalul stiintific Paleontology.
Sursa: Realitatea TV