Victor Mocanu: Fisurare hidraulica pentru gaze de sist nu se face in Romania. Suntem inca departe

Victor Mocanu: Fisurare hidraulica pentru gaze de sist nu se face in Romania. Suntem inca departe
Victor Mocanu: Fisurare hidraulica pentru gaze de sist nu se face in Romania. Suntem inca departe

Nu vom asista la un razboi ideologic, ci la o suita de batalii economice, duse mai ales pe teritoriul sensibil al energiei. Este o parere tot mai des auzita in randul expertilor. In scenariile privind viitorul energiei europene, Romania are sansa independentei totale si chiar beneficiul exportului de gaze. Mai ramane ca si decidentii sa aleaga directia: exploatarea interna a resurselor energetice sau importul lor. Jurnalistii Claudiu Lucaci si Cornel Nistorescu au comentat subiectul la Ultima Editie, alaturi de Victor Mocanu, decan al facultatii de Geologie, Universitatea Bucuresti.
Romania nu a incheiat prospectarea pentur gazele de sist, aceasta este o cercetare care dureaza ani de zile si sunt implicate costuri enorme, pe care si le asuma investitorii, ia acesstia, la randul lor, au nevoie de un cadru legal bine pus la punct, pentru ca aceste cercetari trebuie sa se desfasoare pe o baza clara, spune Victor Mocanu, decan al facultatii de Geologie, Universitatea Bucuresti.

„In acest moment, fisurare hidraulica pentru gaze de sist nu se face in Romania. Suntem inca de parte de acel moment. Abia ne apropiem de momentul conturarii”, spune Mocanu.

Fisurarea hidraulica se practica de zeci de ani in alte tari ale lumii si se practica fara accidente, spune decanul facultatii de Geologie, adaugand ca fisurare hidraulica sub o alta forma se practica de foarte multi ani si in Romania, insa in scopul cresterii productivitatii in industria de resurse naturale – titei si gaze naturale din clasa standard. „Aceste gaze de sist reprezinta o noua abordare, este vorba de gazele naturale care nu au migrat pe parcrususul evolutiei geologice”, explica profesorul, care e de parere ca e mult mai usor sa transmiti un sentiment de teama, decat o informatie, in conditiile in care nici nivelul de cultura stiintifica din punctul de vedere al resurselor naturale nu este cel mai ridicat.

„Dezvoltarea societatii omenesti, de -a lungul timpului, a presupus si anuite riscuri. Mergem pe strada, calatorim cu un autorturism, chiar ne deplasam uneori cu avionul – cu un anumit risc. Evident, in viata de zi cu zi, acest risc trebuie evaluat. Cercetarile pentru resursele naturale reprezinta una dintre cele mai importante preocupari ale societatii actuale, nu numai in Romania, ci si in lume. Tarile care au reusit sa treaca relativ bine peste momentele de criza financiara, economica majora de acum 5- 6 ani, sunt tarile care au acordat o foarte mare atentie cercetarii pentru resusrsele naturale”, spune Victor Mocanu.

Jurnalistul Cornel Nistorescu e de parere ca oamenii se sperie „pentru ca ii bantuie noaptea stafia pericolului gazelor de sist. Gazele de sist sunt o stafie care circula si nu cei care se sperie sunt vinovati, ci autoritatiele, care nu sunt capabile sa convinga”.

Populatia e ingrijorata pentru ca nimeni nu i-a garantat conditiile de exploatare si despagubirile in caz de accidente sau de riscuri si nimeni nu i-a explicat situatia la modul temeinic si serios. „Toata lumea se limiteaza la a condamna salbaticia sau reactia violenta a taranilor care nu stiu ce-i asteapta. Pai normal sa nu stie ce-i asteapta, cata vreme nimeni nu comunica la modul serios cu ei”, spune Nistorescu.

Romania este in situatia de a avea niste resurse – unele traditional exploatate, altele cu tehnologii noi – dar nu se poate sa faca acest pas fara o comunicare temeinica cu populatia si fara o reglementare temeinica a conditiilor de despagubiri in caz de accicent si in caz de paguba creata de aceste lucrari, subliniaza jurnalistul.

Claudiu Lucaci crede ca toata lumea stie adevarul, dar „sunt mase de oameni manipulate, sunt oameni care traiesc intr-o confuzie, nu neaparat ca sunt neinformati, ci sunt informati gresit”. In ultimul timp, s-a trecut de le tipurile de explorare si exploatare care erau inainte in Romania si despre care nimeni nu avea nimic de comentat, la un singur mod de a explora sau de a exploata: cel legat de gazele de sist, spune jurnalistul.

Energia aduce linistea Europei

Uniunea Europeana nu se teme de inchiderea robinetului gazului rusesc. Tarile Uniunii isi pot diversifica sursele de gaze, eventual cu ajutor american. Statele dependente total de gazul rusesc asteapta insa solutii. Lipsa unor retele de conducte care sa asigure tranzitul intre statele europene pune tari ca Bulgaria intr-un scenariu de dependenta totala.

Si daca am vrea sa ne ajutam vecinii nu am avea cum. Romania nu este, deocamdata, capabila sa exporte gaze naturale, insa poate rezista, la limita, unei eventuale inghetari a livrarii gazelor din Rusia. Anul trecut, cu o iarna blanda, am importat doar 12% din consum, potrivit datelor furnizate de Petrom. Potrivit Transgaz, exista 800 milioane mc de gaze naturale in depozite. Avem insa un potential urias in chestiunea gazelor naturale.

Datele agentiei americane pentru informatie in domeniul energiei estimeaza ca Romania are rezerve de gaze de sist nedescoperite de aproximativ 1.444 miliarde metri cubi. Un calcul simplu arata ca, la consumul actual, ne-ar ajunge pentru 120 de ani. Estimarile americanilor nu sunt confirmate de analizele noastre, pentru ca nu ii lasam.

Si nici macar nu este vorba daca avem sau nu cantitatile necesare, ci ne temem de otravirea fantanilor, distrugerea recoltelor, cutremure si alte grozavii care au patruns, intr-un fel sau altul altul, la nivelul locuitorilor satelor romanesti. Avem o dilema: vrem gaze sau vrem liniste?

Deocamdata., tentativele de evaluare a acestora au nascut proteste violente, de la Pungesti la Bucuresti, de la Curtici la Viena. La Pungesti, satenii arunca inca cu pietre in masinile celor de la Chevron, iar la Curtici proprietarii de pamanturi tipa ca le vor fi distruse recoltele daca permit explorarea subsolului. Cert este insa ca actuala criza ucraineana a dus la reevaluarea strategiilor europene de exploatare a gazelor de sist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *