Viena, primul oras din lume in functie de calitatea vietii

  0
  315
  Primele centrale solare vor fi finanţate de cetăţeni

  Pentru prima oara compania care organizeaza topul oraselor in functie de calitatea vietii a facut si o clasificare in fuctie de eficienta ecologica. Cel mai eco-friendly oras din lume este Calgary.Viena

  Viena este orasul cu cea mai buna calitate a vietii. Dupa capitala austriaca, podiumul este ocupat de doua orase elvetiene, Geneva si Zurich. Dusseldorf, Frankfurt, Munchen si Berna, mai fac parte din Top 10, ceea ce face ca sapte dintre primele zece orase sa fie din Austria, Elvetia si Germania.

  Este al cincilea an consecutiv cand Viena este pe primul loc in top. Scorul fiecarui oras este stabilit in comparatie cu New York-ul, care are din oficiu 100 de puncte. Acesta s-a clasat an 2010 pe locul 49, imediat dupa Washington si Chicago.

  Orasele sunt evaluate in functie de conditiile de viata, clasate in 39 de factori, incadrati in zece categorii. Sunt luate in calcul stabilitatea politica, serviciile bancare, tratarea deseurilor, standardul si disponibilitatea scolilor internationale, reteaua sanitara, administratia publica si transportul in comun, restaurante si teatre, dar si dezastre naturale.

  Lista este intocmita pentru a folosi guvernelor sau companiilor multinationale sa stabileasca primele de relocare. Pe lista apar in fiecare an orase din Orientul Mijlociu sau Asia, unde se dezvolta puternic mediul de afaceri. Dubai, Abu Dhabi, Taipei in Taiwan, si Busan in Coreea de Sud fac parte dintre primele 100 de orase.

  Europa are 16 orase printre primele 25 din top. Cele mai slab plasate orase vest-europene sunt Leipzig, pe locul 24 si Atena, locul 75. In Europa de Est, Praga este cel mai bine clasat oras (locul 70), urmat de Budapesta (locul 73) si Ljubliana (locul 77).

  Pentru prima oara, in acest an Mercer, compania care efectueaza cercetarile, a clasificat orasele si in functie de eficienta ecologica. Au fost luate in calcul disponibilitatea apei, trierea deseurilor, calitatea canalizarilor, a poluarii aerului si aglomeratia din trafic. Pe primele trei locuri s-au situat Calgary, Honolulu si Ottawa.

  Europa este reprezentata in topul eco, de orasele nordice: Helsinki pe locul trei, la egalitate cu Ottawa, Copenhaga pe locul 8, iar pe locul 9 sunt Oslo si Stockholm.

  Sursa: Realitatea TV

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.