Viitorul oraselor in ochii tinerilor

"Brasovul isi recapata aripile" este filmul castigator in competitia studenteasca de dezvoltare urbana Orasul20.20

Brasov, locul 1 in competitia nationala de dezvoltare urbana Orasul20.20, organizata de Siemens
„Brasovul isi recapata aripile” este filmul castigator in competitia studenteasca de dezvoltare urbana Orasul20.20

Competitia de dezvoltare urbana Orasul20.20, organizata de Siemens, a atras pana la ora actuala 61 de inscrieri valide, reprezentand filme care prezinta cele mai importante zone din orasele romanesti si idei pentru dezvoltarea lor in viitor.

Desfasurat in perioada 1 – 31 mai 2012 pe platforma 220.ro, concursul Orasul20.20 i-a incurajat pe tineri sa identifice sufletele oraselor lor, acele zone cu un rol social important, care au capacitatea de a stimula vitalitatea urbana. Viziunea proiectului este ca dezvoltarea sustenabila a oraselor este cheia prin care acestea isi pot seduce locuitorii.

Juriul, format din Cristian Secosan, CEO Siemens SRL,  Joachim Wiesner – CFO Siemens SRL,  Tiberiu Florescu – Decanul Facultatii de Urbanism Bucuresti si Costas Ivanov – Regizor Film, a evaluat inscrierile dupa urmatoarele criterii: artistice (poveste, scenariu, interpretare),  cat de bine reflecta filmul tema competitiei, prezentarea orasului, creativitatea solutiei propuse, viziunea asupra dezvoltarii urbane si implicare online (comentarii si like-uri obtinute).

„Brasovul isi recapata aripile” este filmul care a reusit sa castige locul 1 in cadrul competitiei Orasul20.20. Filmul prezinta povestea Turnului si Hangarului fostei fabrici de avioane IAR Brasov si viziunea de a transforma acest loc intr-un Muzeu al Aviatiei, cu panouri solare integrate in acoperisul hangarului si un parc aviatic in jurul complexului muzeal.

Locul 2 a fost acordat clipului „Bucuresti – superstarul eco al Europei”, o viziune integrata asupra modului in care tehnologiile si solutiile verzi de dezvoltare urbana pot imbunatati calitatea vietii in capitala. Pe locul al 3-lea se afla filmuletul „Oradea, capitala verde, sufletul verde”, ce prezinta importanta zonelor verzi pentru oradeni si pasii ce ar trebui urmati pentru pastrarea lor.

Filmul  „Parcul RFN, un loc demn in Orasul 2020” a fost premiat cu mentiune si prezinta povestea celui mai modern parc din Baia Mare si modul in care acesta s-ar putea dezvolta sustenabil in viitor. „Lacustru”, cea de-a doua mentiune din concurs, propune exploatarea Spaiului Dambovitei si dezvoltarea unui centru cultural pentru tineri, un loc linistit departe de zgomotul si agitatia orasului.

Orasul cel mai bine reprezentat in competitie a fost Bucuresti, care a adunat 17 filme inscrise. Moara lui Assan, Centrul Vechi, Parcul Izvor, Gara de Nord sunt doar cateva dintre zonele din capitala unde tinerii ar vrea sa vada schimbari in viitor.

Cluj-Napoca este reprezentat de 6 filme, care scot in evidenta rolul unor zone precum Hotelul Continental (fostul New York), parcul Cetatuia sau Strada Napoca numarul 1, fostul sediu al revistei culturale „Gandirea”. Cele 4 filme din Constanta prezinta Cazinoul sau Piata Ovidiu ca suflete ramase in paragina ale orasului de la malul marii, in timp ce Iasi scoate in evidenta povestile unor zone precum Parcul Copou, Galeriile Stefan cel Mare sau Piata Unirii.

Alte orase inscrise in concurs sunt: Timisoara, Oradea, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Dej, Tulcea, Brasov, Sibiu, Ploiesti, Pitesti, Botosani, Turnu Severin, Galati, Beclean, Ramnicu Valcea si Piatra Neamt. Doi studenti romani au inscris chiar povestea unor orase din Polonia (Wroclaw) sau Franta (Limoges).

Proiectul Orasul20.20 a plecat de la problema migratiei masive a tinerilor dintr-un oras in altul. In conditiile in care acestia sunt nemultumiti de nivelul de trai oferit de orasele de provincie, migreaza spre orase mari, care le ofera mai multe oportunitati de dezvoltare personala si de petrecere a timpului liber. De aceea, pe termen lung, dezvoltarea oraselor mari ar trebui sa ia in calcul aceste valuri de migratie, in timp ce orasele mici trebuie sa gaseasca solutii pentru a-si creste atractivitatea in ochii tinerilor.

Filmele castigatoare au fost:

Locul 1: http://www.220.ro/concurs/Brasovul-Isi-Recapata-Aripile/HBLJFJgCT1/

Locul al 2-lea: http://www.220.ro/concurs/Bucuresti-Superstarul-Eco-Al-Europei/9VdwFO5J2A/

Locul al 3-lea: http://www.220.ro/concurs/Oradea-Capitala-Verde-Sufletul-Verde-Al-Orasului/cMBFXvgXGS/

Mentiune 1: http://www.220.ro/concurs/Parcul-RFN-Un-Loc-Demn-In-Orasul-2020/XFcvHvwoiD/

Mentiune 2: http://www.220.ro/concurs/Bucuresti-20-20-Lacustru/1A6yOkVVYr/

STUDIU: 67% dintre tinerii romani vor sa paraseasca orasul in care locuiesc in prezent

Un sondaj Siemens Romania arata ca 67% dintre tinerii romani vor sa paraseasca orasul in care locuiesc in prezent catre alte orase care ofera cea mai buna calitate a vietii, in top plasandu-se Bucuresti (21.05%) Cluj-Napoca (18.46%) si Brasov (15.41%).

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1506 respondenti cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani din mediul urban, pe platforma ivox.ro.

Migratia interna este un fenomen care a luat amploare in Romania ultimilor ani, iar tinerii sunt cei care se muta in cea mai mare proportie dintr-un oras in altul. Fenomenul ar putea crea dezechilibre majore – unele orase ar putea ramane goale sau cu o populatie imbatranita, in timp ce altele se confrunta cu supra-aglomerarea.

In opinia tinerilor, principalele probleme ale oraselor in care locuiesc sunt lipsa oportunitatilor de munca sau de studii (18.39%), costurile crescute pentru locuit (14.86%), traficul congestionat (13.33%), curatenia (12.4%) si cladirile urate si nesigure (12.09%), iar parcurile si zonele verzi sunt cele mai apreciate aspecte din orasele lor.

Cum vad tinerii rezolvarea acestor probleme in viitor? Ei considera ca extinderea zonelor verzi (20.07%), infrumusetarea si modernizarea cladirilor (19.12%), precum si solutiile de planificare urbana sustenabila (16.02%), sunt principalii factori care ar putea imbunatati calitatea vietii in orasele din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *