Viitorul planetei incepe cu noi

educatie ecologicaActivitatea ecologica incepe din gradinita si trebuie continuata toata viata. Aceste exemple sunt numai o mica parte din activitatea desfasurata de scolarii mici si mari pe tematica ecologica. Orientarea copiilor spre ceea ce este semnificativ si apoi punerea in situatia de a produce idei, opinii personale, conduce la interrelationarea eficienta cu unele aspecte ecologice. Copiii pot sa-si asume responsabilitati, dar uita repede de ele. De aceea trebuie indrumati, stimulati, evaluati permanent.

Institutiile de invatamant au obligatia de a organiza o vie si sustinuta miscare de ocrotire a mediului, iar copiii pot sa formeze marele val de aparatori ai naturii. Adevarata educatie in materie de ecologie isi va atinge scopul cand se va reusi ca tanara generatie, viitorul de maine, sa fie convinsa de necesitatea ocrotirii naturii si va deveni factorul activ in actiunea de impacare a omului cu natura. Educatia cu privire la mediu trebuie sa dezvolte la nivelul intregii populatii atitudini de respect si responsabilitate fata de resursele naturale in vederea ocrotirii lor.

Pentru atingerea acestui tel, o importanta deosebita o are sistemul educational. Acest sistem este menit sa dezvolte constiinta ecologica a oamenilor, in asa fel incat fiecare membru al societatii sa devina constient de locul si rolul sau in natura si societate.

Educatia in domeniul ocrotirii naturii trebuie sa inceapa din frageda copilarie si sa fie continuata in tot timpul anilor de scoala, cat si in afara scolii. Ceasul de fata ne cere staruitor sa convertim nostalgia vaga intr-o constiinta generala ferma, activa, de comuniune cu structura si dinamica naturii, a carei ocrotire nu mai este o problema a naturalistilor, ci a omului insusi.
„Sa traiesti in natura cu tot corpul, toate simturile, toata curiozitatea, toata inteligenta si pasiunea, constituie cheia reala a descoperirii mediului inconjurator si o practica pedagogica”.

Motto:, -Educatia copilului trebuie sa urmareasca dezvoltarea respectului fata de mediul natural – (art. 29, – Conventia cu privire la Drepturile Copilului -)

Downloadeaza Ecologiel – Brosura pentru protejarea mediului inconjurator de catre copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *