Expertii bancii Goldman Sachs sunt de parere ca Rusia, precum si alti exportatori de hidrocaburi, se afla intr-o zona de risc: cererea pentru carburantii ei se va diminua, concomitent cu cresterea cererii pentru produse alimentare. Specialistii americani cred ca piata mondiala a materiilor prime va suferi, intr-un viitor nu foarte indepartat, schimbari majore: mancare, apa si cerearele vor deveni noul „aur negru”.
Populara teorie atat de draga elitei ruse despre „superputerea materiilor prime” poate fi aruncata la cos. Pentru ca, de fapt, Rusia depinde de piata petrolului si nu invers. In plus , piata mondiala a materiilor prime va fi supusa unor transformari majore, care s-ar putea dovedi extrem de nefavorabile Rusiei, afirma expertii Goldman Sachs.
Potrivit acestora, in viitor rolul petrolului (de sursa de venit pentru tarile producatoare si exportatoare) va reveni produselor alimentare si apa. Bataliile pe pietele financiare si conflictele reale se vor da pentru grau, nu pentru „aurul negru”. O confruntare din care vor avea de castigat SUA si America Latina. In schimb, pozitia Rusia va deveni tot mai subreda.
Pentru ca, explica analistii Goldman Sachs, cei mai mari importatori de produse alimentare sunt, in momentul de fata, Rusia, Japonia, Corea de Sud si Europa Occidentala. Iar principalii furnizori sunt Statele Unite, Canada, Brazilia, Argentina si Thailanda. Altfel spus, in urmatoarele cel mult doua decenii, piata mondiala a materiilor prime va capata o infatisare total diferita fata de actuala ei imagine.