Schimbarile climatice ar putea fi motivul pentru care vikingii au parasit Groenlanda, unde se stabilisera in jurul anului 980 e.n., potrivit unui studiu publicat in revista Proceedings of the National Academy Of Sciences, citat de publicatia online Discover.
In perioada cand vikingii au disparut de pe insula, potrivit arhivelor arheologice, temperaturile au inregistrat o scadere brusca, care a durat timp de mai multe zeci de ani.
Potrivit studiului, vikingii nu au fost singura cultura care a fost nevoita sa paraseasca insula din cauza temperaturilor extrem de scazute, ba chiar au mai existat doua popoare inainte care se pare ca au parasit Groenlanda din aceleasi motive.
Cultura Saqqaq este considerata a fi prima care s-a stabilit in Groenlanda, in urma cu 4.500 de ani, parasind insula in 850 i.Hr., cand temperatura s-a racit.
Cea de-a doua cultura stabilita in aceasta zona a fost cea a inuitilor, care au parasit la randul lor insula in urma cu aproximativ 2.000 de ani, probabil tot din cauza unei schimbari climatice.
Se pare ca vikingii au aparut in zona abia in era noastra, in jurul anului 980.
Insa in jurul anului 1.100, temperatura a inceput sa se scada tot mai mult, cu aproximativ 7 grade Fahrenheit in 80 de ani.
Vikingii, care se ocupau in general cu cultivatul, au parasit insula pana la mijlocul anilor 1.400, din cauza temperaturii nefavorabile se arata in studiu.