Volumul de deseuri nucleare din Franta se va dubla pina in 2030

Volumul de deseuri nucleare din Franta se va dubla pina in 2030

Peste 1,3 milioane de metri cubi de deseuri nucleare erau stocate in Franta la sfirsitul anului 2010, volum care se va dubla pina in 2030, potrivit datelor publicate de Agentia nationala pentru gestionarea deseurilor radioactive (ANDRA). Aceste deseuri radioactive provin in primul rind de la centralele nucleare (59 %), dar si de la laboratoarele de cercetare (26 %), din activitati militare (11 %), din industria nenucleara (3 %) si sectorul medical (1.

Potrivit estimarilor, volumul acestor deseuri radioactive se va dubla pina in 2030, ajungind la 2,7 milioane de metri cubi. “In Franta, productia de deseuri radioactive reprezinta echivalentul a 2 kg pe an pe locuitor”, se spune in raportul ANDRA.

Cele mai periculoase sint deseurile numite de “ inalta activitate” (IA), provenite in mare parte din tratarea combustibililor uzati in reactoarele nucleare din Hexagon. La sfirsitul lui 2010, aceste deseuri IA reprezentau 2.700 m3, deci doar 0,2 % din totalul deja produs. Dar, numai ele singure contin 96 % din radioactivitatea totala a deseurilor nucleare, din cauza mai multor miliarde de becquereli /bq – unitatea de masura pentru radioactivitate/ pe gram.

Ele pot avea o durata scurta de viata (mai putin de 31 de ani pentru ca radioactivitatea sa scada cu jumatate) sau foarte lunga, precum neptuniu 237, a carei perioada radioactiva depaseste doua milioane de ani. Volumul acestora se va dubla la 5.300 m3 pina in 2030.

Deseurile de activitate medie cu durata lunga de viata (AM-VL) vor fi stocate la mare adincime in Centrul industrial de stocare geologica (CIGEO), care se va deschide in 2025. Pina atunci, ele sint stocate in siturile unde sint produse. Cea mai mare parte din stocurile din Franta este constituita din deseuri de activitate joasa si medie si cu durata scurta de viata (63 % din volumul total si 0,02 % din radioactivitate). Ele sint generate de instalatiile nucleare sau de laboratoare de cercetare sau medicale.

Au fost mai intii stocate intr-un centru din Manche, deschis in 1969 si inchis apoi, iar din 1992, in departamentul Aube (nord-est). Provenite din desfiintarea primelor centrale cu grafit sau din fosta industrie de radiu, deseurile de activitate joasa cu viata lunga constituie 7 % din volumul total si aproape 0,01 % din radioactivitate. Sint cel mai adesea stocate in locurile unde sint produse, in lipsa unei solutii definitive. Ele includ si mii de vechi obiecte radioactive (fintini cu radiu, paratraznet cu radiu, vechi detectoare de incendiu etc.). Restul este format din fier vechi, beton si moloz provenite din industrie sau din desfiintarea instalatiilor nucleare, adica 360.000 m3 de deseuri de foarte joasa activitate. Volumul acestor deseuri, stocate la suprafata in Aube din 2003, va atinge 1,3 milioane de m3 in 2030.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *