Beneficiile vinului sunt numeroase si recunoscute din vechime. Iata cateva dintre ele.
Boasca poate combate cariile!
Anumiti compusi descoperiti in semintele si pielitele fermentate al strugurilor pot preveni cariile dentare, potrivit unui studiu american, citat de Decanter.com.
Polifenoli specifici descoperiti in boasca de vin pot incetini bacteriile ce cauzeaza cariile, potrivit unui studiu publicat de revista americana „Journal of Agricultural and Food Chemistry”. Cercetarea stiintifica a fost realizata de catre oamenii de stiinta din cadrul Centrului Medical a Universitatii Rochester, impreuna cu cercetatorii Centrului Experimental Agricol din cadrul Universitatii Cornell. La acest studiu au mai participat si mai multi producatori de vinuri din regiunea Finger Lakes.
„Majoritatea alimentelor contin substante benefice si substante periculoase pentru sanatatea dentara. Anumiti compusi din boasca pot izola si anihila substantele periculoase”, a specificat Hyun Koo, unul dintre participantii la studiu.
Potrivit studiului, acesti polifenoli descoperiti in rezidurile de fermentare strugurilor, se diferentiaza de antibiotice prin faptul ca nu prezinta reactii adverse.
Pastile cu vin rosu?
Ultimul numar al revistei Nature publica rezultatele unui studiu desfasurat pe mamifere (cobai), prin care s-au demonstrat efectele pozitive ale unui compus al vinului rosu pentru prelungirea vietii. Teste anterioare demonstrasera deja efectele benefice ale acestui compus – resveratrolul – asupra drojdiilor si a organismelor mai simple – musculite, viermi. Una dintre cele mai importante descoperiri a fost aceea ca resveratrolul intarzie sau impiedica evolutiile negative ale unui regim alimentar bogat in calorii: cobaii nu au dezvoltat diabet, sanatatea ficatului si a sistemului cardiovascular s-a mentinut in bune conditii, in pofida unei alimentatii exagerate.
Vestea poate deschide drumul unor cercetari viitoare in domeniul bolilor cardiovasculare sau ale ficatului, in timp ce unele studii recente demonstrasera deja efectele pozitive ale resveratrolului asupra colesterolului sau cancerului de san.
Tot vinul e mai sanatos!
Bauturile racoritoare pot cauza cancer.
Bauturile racoritoare contin de opt ori mai mult benzen, un compus chimic cancerigen, fata de nivelul acceptat in apa de baut, transmite Times Online.
Teste realizate pe 230 de bauturi racoritoare comercializate in Franta si Marea Britanie au identificat un nivel mare de benzen, potrivit Agentiei pentru Standarde Alimentare (FSA). Limita legala pentru benzen este de o parte la un miliard pentru apa potabila, in Marea Britanie. Iar testele au aratat nivele de pana la opt parti per miliard, la unele sucuri.
Benzenul a fost legat de declansarea leucemiei si a altor tipuri de cancer de sange. Urme de benzen gasite in apa Perrier au dus la retragerea de pe piata, acum 15 ani, a peste 160 de milioane de sticle, din magazine din intreaga lume. Noul raport a determinat organizatiile care lupta pentru siguranta alimetelor sa ceara guvernului britanic sa publice numele produselor care contin benzen.
Agentia pentru Standarde Alimentare a declarat ca produsele respective nu presupun un risc imediat si ca va fi nevoie de mai multe studii pentru a se hotari luarea unor masuri. „Vom discuta si vom investiga impreuna cu cei din industria racoritoarelor pentru a intelege ce se intampla. Daca nivelul este intr-adevar prea mare, FSA va lua masuri pentru protejarea consumatorilor”, a declarat un purtator de cuvant al agentiei.
Oamenii de stiinta cred ca nivelul mare de benzen ar putea fi rezultatul reactiei dintre doua ingrediente comune, benzoatul de sodiu, un conservant si acidul ascorbic (sau vitamina C).
„Industria are obligatia de a avea niveluri cat mai mici de benzen in bauturi si cautam metode de reducere a prezentei compusului. Avem in vedere chiar eliminarea conservantului, daca va putea fi inlocuit cu altceva”, a anuntat un purtator de cuvgradent al Asociatiei britanice pentru Bauturi Racoritoare.
Testele au fost realizate in Europa, dupa ce o agentie americana a gasit benzen in sucuri si racoritoare. Profesorul Glenn Lawrence, de la Universitatea din Long Island, a semnalat ca amestecul de benzoat de sodiu si vitamina C era folosit pe scara larga in bauturile racoritoare, la inceputul anilor ’90. Lawrence afirma ca producatorii au reintrodus vitamina C in bauturi pentru a le face mai atragatoare. Acest lucru ar trebui sa-i incurajeze pe parinti sa cumpere bauturile pentru a imbunatati sanatatea copiilor, dar s-ar putea ca efectul sa fie contrar, a mai spus doctorul.
Sursa: Vinul.ro