Vitaminele se degradeaza la o saptamana de la deschiderea flaconului

STUDIU In prezenta unei umiditati crescute in sala de baie sau in bucatarie, nutrimentele esentiale continute in aceste pilule se dizolva in aervitamine

Capsulele de vitamine comercializate in flacoane se degradeaza si devin ineficiente la o saptamana de la deschiderea ambalajului, din cauza umiditatii din aer. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea Universitatea Purdue din statul american Indiana. Acesta a fost publicat in in Journal of Agricultural and Food Chemistry si citat de cotidianul Daily Mail.

Astfel, chiar daca aceste pastile sunt pastrate in flacoane cu capac ermetic, fenomenul de degradare a vitaminelor nu este stopat.

Oamenii de stiinta americani au ajuns la concluzia ca substantele in stare cristalina – vitamina C, anumite tipuri de vitamina B si alte suplimente alimentare – sunt supuse unui proces ireversibil, denumit „delicvescenta”.

In prezenta unei umiditati crescute in sala de baie sau in bucatarie, nutrimentele esentiale continute in aceste pilule se dizolva in aer.

Lisa Mauer, profesor in stiinte alimentare si autorul studiului, recomanda pastrarea suplimentelor vitaminice in camere foarte bine uscate. „Puteti vedea adeseori cum sarea sau zaharul incep sa formeze cocoloase. Acesta este un semnal care tradeaza fenomenul de delicvescenta”, precizeaza prof. Mauer.

Acest proces poate sa produca instabilitatea produsului din punct de vedere chimic. „Daca ingredientele se dizolva, calitatea si durata de viata a produsului vor scadea, precum si valoarea nutritionala eliberata in organism”, explica Lisa Mauer.

Nici recipientele cu capac ermetic nu previn intotdeauna deteriorarea medicamentelor, potrivit rezultatelor studiului. „Deschiderea si inchiderea flaconului modifica concentratia aerului din interior. Daca deschideti si apoi inchideti un flacon in sala de baie, veti adauga putina umiditate in flacon, de fiecare data cand faceti acest lucru. Intr-un interval de timp foarte scurt – de cel mult o saptamana – anumite produse isi vor pierde complet continutul de vitamina C”, completeaza autoarea cercetarii.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *