Vizita de dez-informare la Rosia Montana – ministrul culturii si Comisia UNESCO au refuzat dialogul cu cei ce se opun proiectului minier!

0
507
eugen david
Vizita de dez-informare la Rosia Montana – ministrul culturii si Comisia UNESCO au refuzat dialogul cu cei ce se opun proiectului minier!

Marti, 20 august, a avut loc in Rosia Montana o pseudo vizita de informare din partea Ministrului Culturii, Daniel Barbu si a Comisiei Permanente Comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO. Vizita s-a desfasurat, din momentul lansarii invitatiilor catre societatea civila, si pana la momentul in care Comisia a parasit Rosia Montana, sub patronajul explicit si absolut al companiei miniere.  Aceasta deplasare din partea Comisiei si a ministrului Culturii, avand scopul declarat de “informare si evaluare a proiectului la fata locului, din perspectiva riscurilor pentru patrimoniul cultural”,  nu a fost anuntata si catre organizatiile de specialisti care au intocmit documentatiile si solicitarile de includere in Lista Patrimoniul Universal UNESCO a Rosiei Montane.  Aceste solicitari au fost comunicate ministerului inca din 2009 si reamintite oficialilor cu ocazia acestei vizite.

Desi reprezentanti ai Comisiei au afirmat ca deplasarea a fost organizata exclusiv de catre autoritati, va semnalam urmatoarele fapte deosebit de grave:

–        Intalnirile de lucru s-au derulat in spatii ale companiei miniere, in cladirea vechii primarii, concesionata recent catre aceasta, motiv pentru care  Alburnus Maior a invitat membrii Comisiei sa vina la sediul asociatiei pentru un dialog pe pozitii de egalitate.

–        Atat reprezentanti ai autoritatilor locale, dar si membri ai Comisiei Parlamentare  au fost transportati cu masini puse la dispozitie de firma miniera.

–        Firma miniera a organizat o manifestatie in centrul localitati la care au fost adusi participanti cu autocare (chiar si autobuze destinate transportului elevilor) din mai multe localitati.

–        Traseul de vizitare a monumentelor din Rosia Montana a vizat strict obiective in proprietatea Gold Corporation. Au fost evitate cu perseverenta imobilele aflate in restaurare prin efortul continuu al organizatiilor neguvernamentale si prin implicarea voluntarilor. Mai mult, accesul intr-una dintre aceste cladiri – casa parohiala unitariana, a fost blocat de angajati ai companiei miniere pentru ca vreun membru al Comisiei sa nu accepte invitatia de a intra.

–        Pe tot parcursul vizitei jurnalisti si simpli cetateni care filmau evenimentele si care reuseau sa puna intrebari nefavorabile companiei miniere au fost bruscati, loviti si injurati de persoane purtand uniforma angajatilor RMGC.

–        Firma miniera a asigurat paza membrilor comisiei si ministrului si a imobilului in care s-au derulat discutiile. Jandarmeria a mobilizat doar 4 jandarmi la manifestatia minerilor si vizita Comisiei, in schimb la sediul Alburnus Maior au fost trimisi 8 jandarmi sa pazeasca grupul de localnici care asteptau vizita Comisiei.

–        Pe traseul vizitei Comisiei aveau acces doar vehicule ale firmei miniere, accesul fiind blocat pentru oricine altcineva.

Asociatia Alburnus Maior a invitat Comisia Parlamentara sa discute si cu  localnicii ce se opun distrugerii patrimoniului la sediul asociatiei, si nu in cladirea companiei miniere si in atmosfera ostila alimentata de angajatii companiei miniere. Acestia insa au trimis un reprezentant sa negocieze cu localnicii participarea lor la “dezbateri”. Coborat la randul sau dintr- un autoturism proprietate a companiei miniere, Ionut Munteanu, consilierul Comisiei Parlamentare, a recunoscut in fata membrilor Alburnus Maior ca membrii Comisiei NU VOR sa discute de fapt cu ei (Filmul evenimentelor aici VIDEO).

“Noi la Rosia Montana ne-am saturat sa tot vedem autoritatile cum se comporta ca niste departamente ale companiei miniere. Am vazut astazi acelasi gen de turism practicat de companie cu jurnalisti prin Noua Zeelanda. Dar acesti oameni nici macar nu mimeaza impartialitatea, s-au dus toti la un piscot si o friptura si s-au facut ca nu ne vad la plecare. De la Rosia Montana pana la Bucuresti, Romania se afla sub asediul RMGC. Dar, ceea ce uita reprezentantii autoritatilor, dar si compania si presa, e ca noi nu am glumit cand am spus ca revolutia incepe la Rosia Montana”, a declarat Eugen David, presedinte Alburnus Maior.

„Am fost total dezgustata sa vad cum reprezentanti ai unei Comisii Parlamentare responsabila de soarta acestui patrimoniu, si care in trecut a avut o pozitie complet diferita, s-au pus acum la dispozitia companiei miniere. Au preferat vizitele cu jeep-ul sub escorta minerilor in loc sa se intalneasca cu tineri ce lucreaza voluntar de saptamani pentru restaurarea caselor din Rosia. Spre deosebire de membrii Comisiei, oricare din acesti voluntari se bucura de respectul nostru deplin pentru contributia lor la salvarea patrimoniului din Rosia Montana”, Claudia Apostol, architect, membru Asociatia ARA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.