Vocea strazii – E dezastru la munte, dar lucrarile sunt prea avansate…

Electromagnetica va investi 10 milioane euro în achizi?ionarea de noi microhidrocentrale
Vocea strazii - E dezastru la munte, dar lucrarile sunt prea avansate...

Echilibrul ecologic din zona sudica a Masivului Fagaras se afla intr-o situatie extrem de grava. Doi oameni de afaceri argeseni au demarat un amplu proiect de construire a unor microhidrocentrale pe cursurile de apa Capra, Buda si Otic. De exemplu, raul Capra urmeaza sa fie captat in cinci locuri, pentru tot atatea microhidrocentrale si aductiuni. Astfel, s-au distrus malurile naturale ale raurilor pe cursurile carora s-a lucrat, s-au taiat copaci nemarcati cu duiumul, iar pescuitul se afla intr-un real pericol, dupa cum ne-au semnalat cei ce protesteaza contra afectarii echilibrului ecologic. Pe marginea acestor lucruri, am chestionat si cativa argeseni. Iata raspunsurile lor:
Traian Tomescu (51 ani, foto): „Am o parere foarte proasta despre tot ceea ce se intampla. De distrugerea faunei piscicole, a drumurilor, a taierilor ilegale de arbori… E dezastru! Dar nu avem ce face, ca lucrarile sunt prea avansate. Strica cei de sus, ca le-au dat avize de constructie, de amenajare a vailor. Astfel, au distrus tot! Trebuia sa ramana cum a fost, apa venea in Barajul Vidraru, era preluata asa cum s-a construit de pe vremea comunistilor si totul era perfect. Aceste microhidrocentrale vor fi bagate in sistemul national, cu bani putini, iar energia electrica produsa se va vinde cu pret mare”.
Nicolae Pletea (48 ani): „Nu sunt de acord cu ceea ce au facut cei doi oameni de afaceri: au distrus vegetatia, spatiul ecologic… Trebuiau lasate asa cum erau, pentru ca avem nevoie de ele. Au poluat toata atmosfera! Fara vegetatie esti ca si fara aer. De vina e si conducerea, cei care au dat avize, primaria… Nu e corect!”
Lucian Voicu (58 ani): “Nu mi se pare corect ce se intampla; daca microhidrocentralele se faceau in aval sau pe raurile inferioare, ar mai fi mers. Dar sa te duci sa strici totul in amonte, taman in inima naturii, in creierul muntilor, unde e aerul curat… Ei vor sa se inscrie in sistemul national ca brokeri de energie, pentru a avea profit”.
Constantin Vladimir (56 ani): “Aceasta problema nu este singulara. Toata lumea care are spatele asigurat face tot ce vrea si se ascunde dupa niste afaceri care, de fatada, sunt legale, dar in spate se fac ilegalitati. Vorba proverbului romanesc: <
>. Atata timp cat presedintele tarii, prim-ministrul si toata haita lor fac ce vede o tara intreaga, automat ca si altii fac la fel!”
Alin Mezaroba (29 ani): “Nu am o parere foarte buna, dar tinand cont si de evolutia oamenilor, trebuie facute si aceste lucruri. Nu sunt in tema cu toate amanuntele, dar de energie e nevoie!”
Anonima: “Chiar daca la afaceri nu ma pricep, e clar ca se distruge ceea ce Dumnezeu ne-a lasat. Ăsta e un lucru rau! Si energia electrica ne e folositoare, daca va fi la pret mai mic fata de cel platit acum”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *