Oportunitati de voluntariat in ferme ecologice din toata lumea

Oportunitati de voluntariat in ferme ecologice din toata lumea

Ce este WWOOF? WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms / Oportunitati din Lumea Intreaga la Ferme Ecologice) este o retea de ferme ecologice care ofera oamenilor posibilitatea de a voluntaria si de a (re)intra in contact cu lumea satului. Voluntarii (Wwooferii) muncesc la fermele care ii gazduiesc iar in schimbul acestui ajutor, fermierii le asigura mancare, cazare si o experienta unica de a trai si de a explora viata la tara. Wwooferii au ocazia sa discute si sa invete din experienta fermierilor despre biodiversitate, agricultura ecologica si miscarea ecologica. Din intregul schimb cultural beneficiaza atat fermierii cat si voluntarii.

Rolul WWOOF Romania WWOOF Romania a fost creat de o echipa de voluntari, la sugestiile unor prieteni fermieri. WWOOF Romania pPromoveaza principiile WWOOF si oferim celor interesati o lista de ferme. Rolul ei este de a asigura informatie pentru public si de a facilita legatura dintre voluntari si fermele care ii vor gazdui. 2008 este primul an de functionare a retelei WWOOF Romania.

Oferta Romaniei: Romania este o tara unica si deosebit de frumoasa din Balcani, Sud-Estul Europei. Cultura romaneasca este un amestec de dezvoltari moderne si practici traditionale, vizibile in special in agricultura de subzistenta practicata de majoritatea populatiei din mediul rural. Romania este adesea descrisa ca si o tara latina intr-o mare slavica. Desi multe aspecte ale culturii romanesti se regasesc si in alte tari din regiunea balcanica, limba romana (o limba de origine latina), amestecul de oameni (romani, minoritati de unguri, germani, rromi etc.), mancarea si traditiile ofera vizitatorilor o experienta cu adevarat speciala.

Voluntari (Wwooferi) In general se asteapta ca voluntarii sa aibe activitate sustinuta 6 ore pe zi, 5 zile pe saptamana. Totusi, fermierii si voluntarii trebuie sa se inteleaga cu privire la programul lor zilnic si sa decida impreuna care sunt asteptarile fiecaruia. Pentru cei interesati, WWOOF in Romania, pune la dispozitie toate datele de contact ale fermierilor disponibili sa primeasca voluntari in gospodaria lor. Voluntarii pot intra in contact direct cu fermierii si vor hotari impreuna detaliile legate de sederea la ferma.

 Sfaturi pentru voluntari Exista cateva reguli nescrise ale bunului simt, pe care trebuie sa le respete voluntarii:

  • Daca ii contactati telefonic, va rugam sa sunati la o ora rezonabila din timpul zilei;
  • Va rugam sa aveti o comunicare respectuasa si sa le explicati cat mai precis care sunt indemanarile voastre si care este motivatia voastra de a munci la ferma;
  • Retineti ca in medie, o zi de lucru pentru voluntari este de 6 ore;
  • Va rugam sa respectati cerintele fermierilor pentru perioada minima (si maxima) de sedere;
  • Luati in considerare ca la ferma se consuma produse taranesti si veti consuma meniul lor zilnic, fara pretentii (cu exceptia cazului in care aveti regim special, ex. vegetarian);
  • In functie de ce activitati sunt necesare la ferma, nu uitati totusi sa va luati manusi, bocanci rezistenti si o palarie;
  • Odata ce ati intrat in contact cu fermierul, intrebati daca trebuie sa va aduceti sacul de dormit (in functie de preferinte, pe perioada verii cazarea voastra poate sa varieze de la dormitor in casa, pana la cort in curtea gospodariei).
  • Datorita programului incarcat al fermierilor, trimiteti cereri de inscriere cu o luna inainte de a va planifica sosirea la fermele acestora.

Ferme gazda. Fermele din reteaua WWOOF vor asigura un spatiu curat, sigur si confortabil pentru voluntari, precum si mancare zilnic. Fermierii ii vor trata pe voluntari ca pe un oaspeti obisnuiti. Fermele vor trimit WWOOF Romania o descriere a fermelor si a activitatilor pentru voluntari. Aceste informatii vor fi puse la dispozitia publicului: potentiali voluntari si alti oameni interesati. Voluntarii va vor contacta personal pentru a discuta toate aspectele necesare. Conditiile de lucru in detaliu vor fi hotarate de comun acord de catre fermieri impreuna cu voluntari. Fermierii au dreptul de a refuza venirea voluntarilor daca au motive intemeiate si cred ca vor fi prejudiciati. Nu toate fermele care fac parte din WWOOF Romania trebuie sa fie certificate ca si ecologice. In aceasta retea sunt incluse si ferme bio-dinamice sau care functioneaza dupa bunele practici agricole traditionale.

www.wwoof.ro

Informatii contact

Szocs Boruss Miklos Attila (pentru vorbitori de limba romana, engleza, maghiara),

Tel. +40.745.779.036

Ramona Duminicioiu (pentru vorbitori de limba franceza),

Tel. +40.746.337.022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *