Voluntariat pentru o Dunare mai curata!

Voluntariat pentru o Dunare mai curata!

Grupul Ecologic de Colaborare Nera a realizat, la sfarsitul lunii mai, o monitorizare alternativa a starii factorilor de mediu si a biodiversitatii din zona Parcului National Portile de Fier, pe cursul fluviului Dunarea, pe un traseu situat intre punctul turistic „Gaura cu Musca“, de pe teritoriul comunei Coronini, si Rezervatia naturala Balta Nera – Dunare, de langa localitatea Bazias.

Anunturi GoogleAi Chef de Un Mic Rasfat?1500 euro de la UniCredit in 24h.Te sunam noi, lasa-ne numarul aici!www.unicredit-tiriac.ro
Activitatea a fost realizata de un grup de 25 de voluntari, elevi si profesori din Oravita si Moldova Noua, precum si de studenti de la Universitatea Politehnica Timisoara si Universitatea de Vest Timisoara. La finele saptamanii trecute, GEC Nera a prezentat raportul cu cele mai relevante fenomene de agresiune asupra mediului, constatate pe traseu de voluntari.

O problema deloc straina voluntarilor este legata de numarul mare al ambalajelor din plastic, care se aduna, frecvent, pe malul stang al Dunarii, in zona golfului, la intrarea fluviului in tara. Cantitati mari de gunoi au descoperit voluntarii si in cadrul Rezervatiei naturale Balta – Nera – Dunare, in apropierea lagunei, pe bratul Nera Moarta. Deseurile aduse de viituri pe raul Nera au avut un impact negativ asupra locurilor de cuibarit ale speciilor protejate de pasari de apa din zona.

O alta constatare a voluntarilor este legata de faptul ca desi accesul autovehiculelor in rezervatie este interzis, soferii nu tin cont de acest lucru. In aceeasi perioada, voluntarii au monitorizat zona iazului de decantare a apelor de mina Tausani – Bosneag, unde a fost constatata existenta deseului minier, sub forma de nisip fin, pe o suprafata de 120 de hectare. Nu in ultimul rand, voluntarii s-au oprit si la Pestera „Gaura cu Musca“, situata pe teritoriul localitatii Coronini. Aici nu exista infrastructura de vizitare, panouri de informare, trepte, balustrade, ancore de sprijin, iar calea de acces in pestera prezinta risc mare de accidentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *