Oamenii de stiinta de la Universitatea Lyon sustin ca au gasit o noua sursa de energie in forma hidrogenului care poate fi extras din apa cu ajutorul unui amestec simplu intre roci si apa.
Noua metoda accelereaza reactia chimica care, in natura, dureaza cateva milioane de ani.
In timpul procesului de diviziune, se formeaza un mineral numit serpentina atunci cand fasii minerale oliviene ia o un atom de oxigen si unul de hidrogen de la molecula de H2O, cu scopul de a elibera un atom de hidrogen liber.
In studiu, oamenii de stiinta au incalzit mineralele din grupul olivinei in apa la cateva sute de grade Celsius, apoi au adaugat un pic de oxid de aluminiu si au asezat amestecul intr-un dispozitiv sub presiune in miniatura. Acest dispozitiv sub presiune a fost creat cu doua diamante care care produc o presiune de doua mii de atmosfere.
Acelasi proces de intampla foarte lent si in cazul rocilor care formeaza fundul oceanelor, unde hidrogenul fie reactioneaza cu atomii de carbon pentru a forma metan, fie este folosit de microbii care traiesc in roci cu scopul de a sustine viata la adancimi mari. Diferenta este ca, in mod natural, fenomenul se desfasoara pe durate foarte lungi de timp.
Cand au realizat experimentul, oamenii de stiinta s-au asteptat ca acesta sa dureze zile, daca nu chiar saptamani. Tocmai de aceea ei au fost foarte mirati sa observe ca la o zi de la initierea experimentului jumatate din cristalele oliviene realizasera deja reactii.
Acum, oamenii de stiinta sustin ca serpentinizarea s-ar putea dovedi o sursa de energie sustenabila.