Cu cateva zile inainte de Ziua Dunarii, WWF-Romania in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Olt si cu sprijinul comunitatilor locale a inaugurat in ziua de 26 iunie prima infrastructura turistica de la confluenta Olt-Dunare, zona desemnata recent sit Ramsar de importanta globala.
Infrastructura a fost construita pe terasa Dunarii Inferioare, in zona Baltii Geraiului din judetul Olt. Balta Geraiului este una dintre cele mai importante zone de actiune pentru WWF-Romania. In urma cu 2 ani aici au inceput o serie de lucrari de reconstructie ecologica, in urma carora au fost renaturate peste 950 hectare de lunca a Dunarii, secate in perioada comunismului.
„Infrastructura turistica le ofera turistilor si iubitorilor de natura posibilitatea sa vada zona reconstruita, sa observe in tihna speciile de pasari si mamifere care traiesc in apropiere. Fiind o zona frecventata de catre turisti, constructia unui astfel de observator isi propune sa reduca la minim deranjul in randul pasarilor cuibaritoare in zona. Aceasta infrastructura face parte dintr-un vis mai mare al nostru, acela de a muta traseul cicloturistic european din drumul national pe terasa Dunarii”, a declarat Cristian Tetelea, coordonator proiecte Bazinul Dunarii WWF-Romania.
Rezultatul din 26 iunie face parte din proiectul LIFE + „Conservarea Transfrontaliera a cormoranului mic si ratei rosii in zone cheie din Romania si Bulgaria” sau, pe scurt, Frontiere Verzi (Green Boders). In cei 4 ani de implementare, proiectul si-a propus sa asigure cadrul necesar pentru conservarea transfrontaliera a 11 situri Natura 2000 din lungul Dunarii, in Romania si Bulgaria. Astfel, au fost imbunatatite zonele de reproducere ale ratei rosii si ale cormoranului mic, ambele specii fiind protejate la nivel european.
WWF-Romania sustine cicloturismul si dezvoltarea durabila a comunitatilor locale
Incepand cu aceasta saptamana, timp de doua saptamani peste 30 de voluntari vor investiga trasee de cicloturism din 7 judete de-a lungul malului romanesc al Dunarii, in cadrul unei initiative a Asociatiei ROI si Cycling Romania, sustinuta de catre WWF-Romania. Turul Dunarii isi propune parcurgerea pe doua roti a peste 5000 de km si colectarea unor informatii relevante din fiecare zona, pentru realizarea unui traseu cicloturistic complet ce va fi disponibil pe un portal dedicat, atat in limba romana, cat si in limba engleza.