WWF: Romania detine, la ora actuala, aproximativ 2,4 milioane hectare de padure administrate responsabil

WWF: Romania detine, la ora actuala, aproximativ 2,4 milioane hectare de padure administrate responsabil
WWF: Romania detine, la ora actuala, aproximativ 2,4 milioane hectare de padure administrate responsabil

Aproximativ 2,4 milioane de hectare din padurile Romaniei sunt administrate responsabil, iar produsele obtinute din aceasta materie prima sunt certificate FSC /Forest Stewardship Council/, conform datelor oficiale publicate de WWF Romania, pe propria pagina de internet.

Astfel, suprafata forestiera totala certificata FSC este de 2.386.535,4 hectare, echivalentul a circa 37% din suprafata totala forestiera a Romaniei, care se ridica, la acest moment, la 6,4 milioane hectare.

In Romania, una dintre cele mai active organizatii pe acest segment este WWF Romania, cea care a coordonat dezvoltarea ghidurilor nationale (in Romania, Bulgaria si Ucraina) pentru identificarea si managementul Padurilor cu Valoare Ridicata de Conservare. Aceste materiale sunt recunoscute si acceptate de catre specialistii in domeniu, fiind utilizate de administratorii de paduri din regiune.

De asemenea, reprezentantii organizatiei de mediu au efectuat evaluari in teren si au contribuit la gestionarea corespunzatoare a peste 300.000 de hectare de Paduri cu Valoare Ridicata de Conservare.

In prezent, la nivel global, exista 176.735.471 hectare de paduri care au primit 1.203 de certificate forestiere din 79 de tari. In Europa, suprafata totala certificata ajunge la 74.632.293 hectare, respectiv 42,23% din totalul certificat.

Potrivit celui mai recent studiu de specialitate, intocmit de Asociatia pentru Certificare Forestiera /ACF/, unul din doi consumatori romani au afirmat ca aleg tipul de ambalaje cu inscriptia FSC, in timp ce 73% dintre cei intervievati au declarat ca stiu ce inseamna ambalaj ‘reciclabil’, 75% stiu ce inseamna ambalaj ‘din resurse regenerabile’, iar un sfert dintre acestia confunda cei doi termeni.

Datele oficiale arata ca, in acest moment, in Romania se comercializeaza 81 de produse de import ambalate in recipiente cu simbol FSC, dintre care 25 pe sortimentul de lactate. Printre magazinele care au la raft astfel de produse se gasesc: Lidl, Mega Image, Metro si Kaufland.

FSC este o organizatie independenta, neguvernamentala si non-profit aparuta in anul 1993, pentru a promova un management forestier responsabil in padurile din intreaga lume. Prin cumpararea de produse din lemn certificat FSC se garanteaza ca lemnul utilizat in produsul respectiv provine din paduri gestionate durabil pe criterii sociale, economice si ecologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *