X-tra Energy, extra farsa

0
760

Starea de oboseala va poate face sa consumati bomboanele energizante X-tra Energy Vitamin. Numai ca trebuie sa cititi cu atentie eticheta, pentru ca au o multime de contraindicatii.
bomboane cu aditivi
Bomboanele energizante cu taurina si cafeina cu vitamina C, cu sorbitol si aroma de portocale X-tra Energy Vitamin nu pot fi vandute in incinta unitatilor de invatamant preuniversitar, din cauza compozitiei. Prin caracteristicile sale nu corespunde prevederilor Legii 123/2008 privind alimentatia sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca produsul analizat are un profil nutritional extrem de dezechilibrat. Glucidele au cea mai mare pondere, ceea ce duce la epuizarea functiei pancreatice in urma unui consum ridicat. Cantitatea mare de zaharuri rafinate ii imprima produsului un index glicemic foarte mare. De asemenea, bomboanele contin sorbitol, aditiv alimentar care afecteaza sanatatea tractusului intestinal. Consumat in cantitate mai mare de 50 g/zi, acesta are efecte laxative. Persoanele cu intoleranta la fructoza trebuie sa se fereasca de consumul produselor care contin sorbitol.
De pe eticheta aflam ca produsul are in compozitie o cantitate mare de vitamine, in cea mai mare parte vitamina C.
Specialistul nostru ne spune ca acestea nu au nici o semnificatie, avand in vedere ca sunt obtinute prin sinteza chimica si nu au nici o biodisponibiliate.

TAURINA, INTERZISA CARDIACILOR
Bolnavii cardiovasculari trebuie sa evite pe cat se poate consumul acestor bomboane energizante, pentru ca, din cauza cantitatii mari de taurina, starea lor de sanatate s-ar putea agrava. Numeroase studii au demonstrat faptul ca taurina poate induce infarctul miocardic. Efectele nocive ale taurinei asupra celor care sufera de maladii ale inimii sunt accentuate de prezenta cafeinei.
Din cauza cantitatii mari de zaharuri rafinate, produsul analizat are si o valoare energetica ridicata. Supraponderalii si obezii trebuie sa evite consumul, pentru a nu acumula kilograme in plus.

Concluziile specialistului
Asa cum scrie si pe eticheta, produsul nu este recomandat copiilor, diabeticilor, gravidelor si femeilor in perioada alaptarii. Specialistul nostru ne spune ca nici cei cu afectiuni hepatice, renale, cardiovasculare, nici cei cu maladii dermatologice, cu boli gastrointestinale, nici supraponderalii si obezii si nici batranii nu trebuie sa consume bomboanele analizate. Consumatorii trebuie sa respecte cu strictete recomandarile facute de producator pe eticheta bomboanelor. Persoanele cu sensibilitate la cofeina vor evita produsul.

INGREDIENTE
Zahar, indulcitor (sorbitol – E420), amidon din porumb, taurina 3,2%, grasimi vegetale, glucoronolacton, arome, corector de aciditate (acid citric – E330), colorant (beta caroten – E160), stearat de magneziu, cofeina 0,32%, vitamina C – E300, mentol, vitamina B9, vitamina B3, vitamina B5, vitamina B6, vitamina B2 – E101, vitamina B12. Valoarea energetica 317kcal/1340kJ, proteine 0,1 g, glucide 92,2 g (zahar 47,2 g, polioli 40g, amidon 5g), lipide 1,3 g. Nu este recomandat copiilor, diabeticilor, gravidelor, femeilor in perioada alaptarii, persoanelor sensibile la taurina si cafeina. Nu se recomanda consumul zilnic, iar consumul excesiv poate avea efecte laxative. Produs cu continut ridicat de cafeina 320 mg/100g.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.