Zeci de bacauanii isi incalzesc ecologic locuintele, cu bani de la stat

Programul Casa Verde pentru persoane fizice
Zeci de bacauanii isi incalzesc ecologic locuintele, cu bani de la stat
Zeci de bacauanii isi incalzesc ecologic locuintele, cu bani de la stat

Peste 400 de bacauani au facut demersuri la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), in cea de-a doua sesiune a Programului „Casa Verde”, pentru a primi subventii de la stat in vederea achizitionarii de panouri solare si centrale termice pe baza de peleti.

Valoarea totala solicitata depaseste 24 de miliarde de lei vechi. Pana acum, in cele doua sesiuni de depunere, 201 sI 2011, doar 97 de dosare au fost evaluate, fiind admise la plata doar 33, cele mai multe pentru panouri solare si centrale termice pe baza de peleti.

„In momentul de fata, AFM Bucuresti a inceput evaluarea dosarelor ramase neevaluate in 2011. Astfel, AFM a evaluat pentru judetul Bacau un numar de 97 dosare, depuse in sesiunea din anul 2011. La nivelul judetului Bacau, in sesiunea 2011, intre 1 iunie si 15 iulie, s-au depus alte 410 dosare, in valoare de 2.474.866 lei.

Daca va fi o eventuala sesiune de depunere a dosarelor, anul acesta, se va anunta de catre AFM, prin dispozitie a Presedintelui institutiei. Dar, deocamdata, AFM evalueaza dosarele care au ramas neevaluate la nivel national din anul 2011.” Brandusa Rusu, de la Compartimentul Proiecte, Programe in cadrul APM Bacau

Un calcul simplu arata ca din totalul de peste 900 de dosare depuse in cele doua etape, 2010 si 2011, ar mai fi de evaluat peste 800. Cert este ca, in prezent, Programul „Casa Verde” este suspendat, dupa ce, in 2011, Curtea de Conturi a descoperit o serie de „vulnerabilitati si disfunctionalitati.

Programul „Casa Verde” se adreseaza exclusiv persoanelor fizice si consta in acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, in functie de tipul instalatiei.

Solicitantii pot primi pana la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare sau maximum 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldura ori cel mult 6.000 lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *