Zeci de baimareni au participat la un miting si mars de protest impotriva proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana

Zeci de baimareni au participat la un miting si mars de protest impotriva proiectului minier cu cianuri de la Rosia

Miercuri, 27 iulie, in Baia Mare, zeci de baimareni au participat la un miting si mars de protest impotriva proiectului minier cu cianura si, respectiv, a distrugerii patrimoniului natural si cultural de la Rosia Montana. Acest a fost, evident, si un protest impotriva repornirii activitatii uzinei Romaltyn Mining, transmitand mesajul NU CIANURII in Baia Mare.
Manifestatia a durat aproximativ o ora, participantii oferind populatiei si informatii cu privire la efectele dezastruoase ale utilizarii cianurii in industria miniero-metalurgica si, implicit, a distrugerii patrimoniului cultural si natural de la Rosia Montana. Acestia au pastrat un moment de reculegere, in amintirea accidentului, din ianuarie 2000 si au afisat mesaje:
Actiunea i-a vizat, in mod direct, atat pe actualul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, care a acordat certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic din Rosia Montana, cat si pe ministrul Mediului, Laszlo Borbely, pentru a-l atentiona in legatura cu pericolul pe care il prezinta pentru mediu exploatarea in camp deschis cu cianura. La Rosia Montana ar putea avea loc un dezastru ecologic de 100 de ori mai mare decat cel din Baia Mare, din ianuarie 2000, daca proiectul propus de Rosia Montana Gold Corporation ar fi realizat.
Ministerul Culturii si Patrimoniului National a dat unda verde distrugerii celui mai important monument istoric de la Rosia Montana si celui mai valoros sit de acest tip din Europa. Ministerul Culturii, cel care ar trebui sa fie primul gardian al patrimoniului national, s-a transformat subit tocmai in calaul acestuia. In consecinta, solicitam demisia ministrului Kelemen Hunor!
La finalul actiunii din Baia Mare, reprezentantii participantilor au inaintat un memoriu de protest Prefectului judetului Maramures, domnului Sandu Pocol, adresat Guvernului Romaniei!
Acesta poate fi consultat mai jos.
„Domnule Prim-Ministru Emil Boc,
Cunoasteti foarte bine cazul Rosia Montana si situatia de la Baia Mare, astfel consideram ca orice explicatie/argumente sunt de prisos.
In acest context, semnatarii acestui memoriu/acestei scrisori deschise va solicita sa nu aprobati proiectul minier propus de compania Rosia Montana Gold Corporation in Rosia Montana, contribuind astfel la salvarea patrimoniului de importanta nationala si universala, dar si la protejarea mediului din zona.
De asemenea, sustinem descarcarea de sarcina ministeriala pentru domnul ministru Kelemen Hunor, deoarece consideram ca prin decizia de descarcare de sarcina arheologica a unui obiectiv de importanta nationala si universala, acesta a esuat in indeplinirea principalei atributii in calitatea de protector al patrimoniului national romanesc. Cerem demisia ministrului Culturii, Kelemen Hunor!
Referitor la cazul din Baia Mare, fara a mai intra aici in detalii, consideram o uzina precum Romaltyn Mining, care a utilizat si va utiliza cianuri in procesul de extragere a aurului din sterilul de flotatie, nu poate functiona intr-un oras, chiar pe teritoriul administrativ al municipiului Baia Mare, in imediata apropiere a unor locuinte, magazine etc.
In consecinta, domnule Prim-ministru, domnilor ministri, va rugam nu tratati cu superficialitate cazul Rosia Montana si cazul Baia-Mare. Tineti cont si de parerea majoritatii populatiei din Romania. Semnatarii acestui memoriu sunt doar cativa dintre reprezentantii celor preocupati de cele 2 cazuri mentionate: Rosia
Montana si Baia Mare.
„A venit vremea ca societatea civila sa ofere un precedent. Se impune de aceasta data un Veto Verde. Pentru ca, in final, noi suntem cei care platim pretul acestor exploatari nesabuite si tot noi nu suntem niciodata intrebati cand o padure e taiata, cand un munte e ras cu totul sau cand un nou rau e otravit.
E timpul sa spunem nu: NU MINERITULUI-METALURGIEI PE BAZĂ DE CIANURI, NU ROSIA MONTANĂ, NU ROMALTYN BAIA MARE, NU DN 66A, NU DESPĂDURIRILOR SĂLBATICE SI NECONTROLATE, NU POLUĂRII MEDIULUI, NU HAOSULUI GENERAT DE CEI VREMELNIC AFLATI LA PUTERE!” Csibi Magor, Think Outside the Box
”Dincolo de toate cele mentionate, dar in acelasi context, este vorba si de AUR! De aurul Romaniei! In fond, una peste alta, de la aur pornesc toate acestea, de la aurul caruia, iata, ii creste pretul in mod vertiginos! De la aurul atat de ravnit de toata lumea, ravnit inclusiv si in special de catre proprietarii/actionarii straini de la RMGC si de la Romaltyn!
“Proiectul ROSIA MONTANĂ. Aur pentru Romania!” – asa suna, in ultimele saptamani, reclama agresiva de pe mai toate posturile radio si TV! Aur pentru Romania? Dar cat aur pentru Romania? In ce conditii? Si cu ce consecinte?” Peter Czompa
Evenimentul din Baia Mare a fost organizat de catre sustinatori ai campaniei “Salvati Rosia Montana”, cu sprijinul ziaristului baimarean Peter-Vasile Czompa, respectiv al initiatorilor , administratorilor si membrilor grupului “NU CIANURII IN BAIA-MARE!” https://www.facebook.com/groups/108716902499719/ .
Rosia Montana inseamna: tezaur national, patrimoniu natural si cultural, istorie si civilizatie milenara. Doar prin conservarea si valorificarea acestora se va putea asigura
dezvoltarea durabila a zonei, iar prin includerea Rosiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial, declarand-o peisaj cultural protejat UNESCO, se poate obtine profit pe termen NELIMITAT. Ce fel de profit, in ce conditii si cu ce consecinte – acest aspect depinde inclusiv de modul in care gandeste, vede lucrurile si actioneaza (sau nu) fiecare dintre noi!
In Baia Mare (respectiv la iazul de decantare Bozanta, iaz apartinand firmei AURUL) s-a produs una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din Europa, ca urmare a folosirii cianurii in procesul tehnologic de obtinere a aurului. In anul 2000, in raurile Lapus si Tisa au fost deversate peste 100 de tone de substante otravitoare, metale grele si cianura. Au otravit circa 1.200 de tone de peste si au contaminat sursele de apa potabila a circa 2,4 milioane de locuitori. In urma accidentului ecologic din Baia Mare, statul roman trebuie sa plateasca Ungariei despagubiri de 120 milioane euro pentru poluarea Tisei. Si consecintele nu se opresc doar la atat. Iar acum, fosta uzina Aurul, fosta Transgold, azi denumita Romaltyn Mining, este la un pas de repornire a activitatii.
Proteste similare au avut loc, saptamana trecuta in Bucuresti, Cluj-Napoca, Sibiu, Bacau si Oradea.
Pentru informatii suplimentare, va rugam sa vizitati site-ul oficial al campaniei www.rosiamontana.org.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *