Zeci de hectare de paduri au fost rase de hoti, in Harghita

Zeci de hectare de paduri au fost rase de hoti, in Harghita

Mii de metri cubi de lemn au fost furati din padurile de la Vlahita, Harghita. Proprietarii padurilor au cerut ajutor autoritatilor iar reprezentantii Romsilva i-au asigurat pe oameni ca ii vor ajuta cu paza.

Cazul este deja un fenomen unde mai multe hectare de paduri au fost defrisate iar problema alunecarilor de teren este una foarte grava.

In zona Vlahita, padurile retrocedate au devenit locul preferat al hotilor, spre disperarea proprietarilor care asista neputinciosi la despadurirea versantilor. Padurarii nu mai indraznesc sa pazeasca padurea iar multi dintre ei au demisionat, dupa ce au fost amenintati cu moartea sau le-au fost incendiate casele. In total 11 padurari si-au dat demisia pana acum, din cauza amenintarilor, salariilor mici dar si a faptului ca pagulele cresteau de la o zi la alta.

Din 2000 si panã acum, doar din padurile aflate in zona Vlahita-Capalnita au fost taiati sute de mii de metri cubi de lemn. De cativa ani taierile ilegale in padurile harghitene au crescut cu peste 200%. Acum proprietari s-au adunat intr-o asociatie si au reusit sa faca un contract cu directia silvica ce va asigura paza padurilor.

Padurile vor fi preluate si pazite de silvicultori, si toatã lumea spera in oprirea defrisarilor, asta desi Jandarmeria gaseste aproape zilnic cãte un tractor sau o caruta cu lemne furate.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente