Zgonea: Luni convocam BP reunite la Parlament pentru Comisia speciala pentru Rosia Montana

Zgonea: Luni convoc?m BP reunite la Parlament pentru Comisia special? pentru Ro?ia Montan?
Zgonea: Luni convocam BP reunite la Parlament pentru Comisia speciala pentru Rosia Montana
Zgonea: Luni convocam BP reunite la Parlament pentru Comisia speciala pentru Rosia Montana

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat vineri ca va convoca impreuna cu Crin Antonescu, luni, Birourile Permanente Reunite pentru a discuta despre constituirea Comisiei speciale pentru proiectul Rosia Montana.

„Am vorbit cu presedintele Crin Antonescu, am sa convoc un Biroul Permanent Reunit saptamana viitoare, luni, in care sa discut despre constituirea unei comisii speciale formata din senatori si deputati care sa analizeze cu celeritate si sa prezinte grupurilor parlamentare care este opinia si cum trebuie promovat acest proiect de lege (referitor la Rosia Montana n.r.)”, a precizat Valeriu Zgonea.

El a spus ca nu trebuie ca Parlamentul sa intre intr-un „joc politic” pe care l-a vazut in guvernarile Boc, in care un proiect statea la prima Camera 60 de zile dupa care era adoptat tacit si venea la cea de-a doua Camera a Parlamentului astfel incat unul dintre foruri se deroba de responsabilitate.
„Responsabilitatea apartine Parlamentului Romaniei asa cum a spus Guvernul, e un proiect de lege, ne uitam la el, daca el va avea elemente constitutionale sau neconstitutionale, daca dezbaterea va fi una lunga sau scurta, va depinde de capacitatea noastra de a gestiona aceasta problema”, a mai spus Zgonea.

El a aratat ca proiectul Rosia Montana este de interes national si ca nu poate fi dezbatut decat intr-o comisie speciala, la fel cum a fost cazul modificarii Constitutiei sau a legi electorale.

„Comisia speciala va veni cu un raport pe care-l va trimite Senatului, il va dezbate in Plen, iar acel raport se muta apoi la Camera Deputatilor, orice amendament se discuta in Comisia speciala”, a spus Zgonea.

„Toate grupurile politice trebuie sa discute necesitatea acesetui proiect fara sa fie partizani”, a adaugat Zgonea, aratand ca la aceasta comisie speciala vor fi audiati toti factorii interesati, ministri, vor fi formulate intrebari catre Guvern, vor fi verificate procedurile.

Proteste fata de acest proiect au avut loc, in ultimele zile, la Bucuresti si in alte orase din tara, dupa ce, in 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul urmand sa fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *