Zilnic, baie de lumina si peste gras

0
329

Un studiu, publicat recent in revista New England Journal of Medicine, releva noi beneficii ale vitaminei D, la nivelul cartilajelor si al muschilor. De asemenea, este posibil ca aceasta vitamina sa fie utila in prevenirea unor forme de cancer.sanatate

Pana acum, in mod curent, vitamina D era considerata indispensabila in consolidarea sistemului osos. Potrivit profesorului Maxime Dougados, seful Serviciului de reumatologie al Spitalului Cochin din Paris, 80% din vitamina D este „fabricata” de piele, cand aceasta este expusa la soare. Este un proces in cadrul caruia razele ultraviolete transforma colesterolul natural din piele in vitamina D.

Restul de 20% provine din alimentatie, in special din ficatul de morun, din peste gras, galbenus, lapte, unt si branzeturi. Totusi, nu este suficienta expunerea la soare cateva ore, in zilele de vacanta, pentru a stoca vitamina D pentru sezonul rece. Pentru aceasta este necesara o expunere periodica de-a lungul anului, in fiecare anotimp.

Profesorul Maxime Dougados spune ca mult timp s-a considerat ca doza normala se situeaza intre 20 si 60 de nanograme la 100 mililitri de sange. Noul studiu sustine o revizuire a acestor doze si marirea lor la 30-60 nanograme. Dozajul se efectueaza printr-un examen sanguin simplu, dar respectand cu strictete indicatiile. Astfel, profesorul Dougados atrage atentia ca dozele intre 10 si 20 nanograme indica clar un deficit moderat, iar de aici pana la cota de alarma, respectiv carenta profunda de vitamina D, mai este doar un pas.

Deficitul profund de vitamina D este asociat cu tulburari ale aportului de calciu si fosfor. Si in aceasta situatie apar oboseala fizica si psihica, crampe, crize de spasmofilie, tetanie (contracturi musculare), fracturi ale oaselor.

Pentru a demonstra noile virtuti ale vitaminei D, profesorul Maxime Dougados invoca doua tipuri mari de studii. In primul rand, experimentele terapeutice, respectiv studii internationale efectuate in SUA si Europa, in cadrul carora persoane varstnice au fost tratate cu suplimente de vitamina D. Rezultatul: s-a inregistrat o scadere accentuata a frecventei caderilor, probabil pentru ca vitamina D este indispensabila bunei regenerari nu numai a oaselor, dar si a cartilajului si a muschilor. De asemenea, pentru ca vitamina D asigura buna coordonare motrice intre sistemul osteoarticular si sistemul nervos.

In al doilea rand, studiile epidemiologice. Sunt numeroase cercetari de acest tip care arata ca un deficit de vitamina D poate fi observat frecvent in situatii critice. De exemplu, un studiu nord-american demonstreaza ca un nivel scazut de vitamina D la persoane cu varste de aproximativ 50 de ani este un element predictiv pentru o artroza la 70 de ani. S-au facut corelari intre carenta de vitamina D si unele forme de cancer, cum ar fi pulmonar si de colon. Atentie! In aceste cazuri nu vorbim despre carenta de vitamina ca factor de cauzalitate pentru aceste neoplasme.

Asadar, chiar trebuie sa tinem seama de sfatul profesorului Maxime Dougados. 1. Sa ne expunem cat mai mult posibil la lumina zilei, retinand ca razele ultraviolete provoaca imbatranirea pielii si maresc riscul de cancer cutanat. 2. Dozarea vitaminei D se face cu avizul medicului si in functie de simptome. 3. Suplimentarea vitaminei D – in general sub forma de fiole buvabile – in cazul bolnavilor cronici cu varste de peste 65 de ani (categorie de persoane care au pielea imbatranita care nu mai este apta sa fabrice vitamina D) si al persoanelor care locuiesc in regiuni neinsorite multe zile din an.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.