Magiun de Topoloveni cu stele Michelin

Peste 60 de specialisti din Europa au hotarat ca Magiunul Natural de Prune Topoloveni poate primi distinctia „Superior Taste Award” („Premiul pentru Gust Superior”). Astfel, magiunul devine primul produs traditional romanesc medaliat, trecand de bariera obisnuintelor gastronomice.magiun de Topoloveni

„Superior Taste Award” este o competitie anuala la care pot parti-cipa produse alimentare si bauturi din intreaga lume. Organizator este International Taste and Quality Institute, o institutie de prestigiu, cu sediul la Bruxelles. Din juriu fac parte bucatari care conduc restaurante foarte bine cotate in Ghidul Michelin si somelieri de renume. Acestia pun note produselor avand in vedere cinci aspecte: gustul, mirosul, prima impresie, viziune si gustul ramas dupa deglutitie.

Magiunul natural de pru-ne Topoloveni a primit un punctaj total de aproape 80 de puncte, confirmand si la nivel international ca este un produs de calitate. Degustarea a fost facuta in orb, astfel ca nici unul dintre membrii juriului nu a stiut despre ce produs este vorba.

Bucatarii au avut ei insisi de trecut teste foarte grele inainte de a intra in acest juriu. Faptul ca restaurantele la care ei lucreaza sunt cotate cu una, doua sau trei stele Michelin se traduce prin faptul ca modul in care isi trateaza clientii este aproape de perfectiune. De aceea, ei au experienta necesara pentru a recunoaste un produs de calitate. Si acest lucru nu a fost usor, pentru ca au trebuit sa ia in calcul nu numai gustul produsului ca atare, ci si modul in care acesta se combina cu alte alimente.

Fiecare participant a trebuit sa specifice combinatiile posibile in care se consuma alimentul, dar si detalii legate de temperatura de pastrare, modul de ambalare si ingredienele principale. Un punct forte al magiu-nului natural de prune Topoloveni l-a reprezentat faptul ca nu contine aditivi alimentari, avand si certificate doveditoare de la Laboratorul LAREX si de la Institutul de Cercetari Alimentare.

De asemenea, a fost luat in considerare si faptul ca are numeroase beneficii asupra sanatatii, printre care continutul ridicat de fibre, posibilitatea de a fi consumat de diabetici si bebelusi chiar din momentul inceperii diversificarii, cantitatea mare de antioxidanti, de seleniu, potasiu si alte minerale si vita-mine care ajuta organismul sa lucreze la cote maxime.

De altfel, cel mai mare punctaj a fost obtinut la viziune, ceea ce inseamna ca juratii au apreciat in mod deosebit faptul ca producatorul a tinut cont nu numai de caracteristicile legate de gust si aspect, transformand ma-giunul intr-un aliment functional.

Magiunul natural de prune Topoloveni este primul aliment romanesc medaliat de Internatio-nal Taste and Quality Institute. La editiile precedente, Romania s-a remarcat cu apa minerala, bere si votca de ca-litate. Cu toate acestea, sunt foarte putine marci romanesti care se pot lauda cu sigla „Superior Taste Award” pe eticheta. Sunt tari care au in mod constant peste 10 produse medaliate. Japonia este tara catre care se indreapta cele mai multe distinctii. In ultimii trei ani, numele Romaniei s-a auzit strigat de 19 ori, insa sunt tari, cum ar fi Pakistan, care numai anul acesta au avut 14 produse medaliate.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *