Zimbrilor bastinasi li se aduc tovarase din Anglia

Zimbrilor b?stinasi li se aduc tovar?se din Anglia
 Zimbrilor bastinasi li se aduc tovarase din Anglia
Zimbrilor bastinasi li se aduc tovarase din Anglia

Numarul zimbrilor aflati in libertate se va mari in perioada urmatoare cu inca opt exemplare. Conducerea Parcului Natural Vinatori Neamt (PNVN) a decis ca odata cu cele sase femele ce urmeaza sa fie aduse din Anglia sa lase in salbaticie si doi zimbri din tarcul de aclimatizare. „Bastinasii“ vor petrece mai intii un timp cu „stranierele“ in tarcul de preeliberare, pentru a le face acomodarea mai usoara. „Am pastrat contactul cu partenerii nostri din Anglia. In aceasta perioada ei string in aceeasi locatie sase zimbri de la patru gradini zoologice. Pina acum au adunat cinci exemplare, probabil ca atunci cind il vor avea si pe al saselea vor porni spre Romania. Intentionam sa eliberam si doua exemplare de-ale noastre, din tarcul de aclimatizare, pentru ca sint invatate cu semilibertatea, se cunosc cu cei liberi si atunci contactul dintre cele doua grupuri va fi altfel. In prima faza, cei opt zimbri vor sta o perioada impreuna, ca sa se obisnuiasca unii cu altii. E nevoie si de acomodarea celor din Anglia, care au fost invatati cu o alta clima si cu alta hranire. Punerea in libertate va avea loc tot in zona Chitele, in Cracaoani, pentru ca acolo avem facilitatile deja realizate in acest scop. Probabil evenimentul va avea loc in jurul datei de 15 aprilie“, a declarat Sebastian Catanoiu, directorul Parcului Vinatori. E posibil ca odata cu zimbrii din Anglia sa se primeasca si niste colare cu GPS. Pina acum echipa localiza zimbrii liberi cu ajutorul radiotelemetriei. Colarele cu GPS le pot da pozitia la fiecare doua ore, asa ca va fi mai usor pentru echipa aflata pe urmele lor sa-i gaseasca, sa le identifice habitatele favorite si sa vada cum se comporta. In prezent se utilizeaza si camere speciale de filmat, amplasate in anumite locuri unde zimbrii sint momiti cu hrana sau la potecile pe unde se banuieste ca ei ar putea trece. Lucratorii parcului fac si fotografii atunci cind reusesc sa ajunga mai aproape de turma. Asa s-au convins sa efectivul aflat in libertate a trecut cu bine peste a doua iarna, fara sa aiba de suferit de pe urma lupilor sau ursilor. Sebastian Catanoiu ne-a spus ca doi masculi, mai oportunisti, au preferat sa stea aproape de locurile de hranire special amenajate pentru iernat, dar femelele si cei doi pui au migrat prin ianuarie spre Agapia si alte zone cu regenerari naturale, de linga lacasurile monahale.

Zimbrii au explorat circa 5.000 de hectare

Zilele trecute au fost observati pe Valea Secului. „Erau in buna stare, fara sechele, cu parul lucios. E drept ca nici iarna nu a fost una tipica si nu le-a pus probleme deosebite. Dar faptul ca au migrat este dovada foarte buna ca nu mai au nevoie de ajutorul nostru, de ceea ce le oferim noi in locurile de hranire si ca se afla pe «picioarele» lor“, am mai aflat de la inginerul Catanoiu. Pina acum au avut loc doua puneri in libertate, cinci exemplare in martie 2012 si tot atitea in 2013. Cele doua grupuri au ramas unite si sint monitorizate permanent pentru a se obtine date despre felul in care se acomodeaza, ce refugii prefera si unde se deplaseaza. Daca in 2012 s-au mentinut in limita unui areal de 2.000 de hectare, in 2013 au explorat 5.000 hectare, iesind din valea Cracaului, spre valea Agapiei si culmea Hangului. Noile eliberari au rolul de a consolida efectivul care traieste in salbaticie. Programul pilot de reintroducere in libertate a acestei specii legendare a fost derulat in Romania doar de catre Administratia Parcului Natural Vinatori Neamt, fiind creat un precedent care incepe sa fie fructificat si de alte organizatii din tara. Sebastian Catanoiu ne-a vorbit despre rezultatele obtinute pina acum: „Primii pasi i-am facut prin 2000-2006, printr-un proiect al Bancii Mondiale. Atunci s-a realizat sediul, tarcul de aclimatizare, facilitatile. In 2007 s-a intocmit un proiect pentru punerea in libertate a zimbrilor, dar din cauza unor impedimente legale, legate si de situatia personalitatii juridice a Parcului, s-au mai irosit citiva ani pina la obtinerea aprobarii. Implementarea proiectului a inceput abia in 2011, iar in 2012 am avut primele eliberari. Timpul care s-a scurs e relativ scurt, abia dupa 20-30 de ani poti trage linie la un astfel de proiect. Acum facem pasii in aceasta directie. Printre rezultate putem mentiona faptul ca deja au fost puse in libertate 10 exemplare, urmind inca opt. Zimbrii liberi au petrecut cu bine a doua iarna, nefiind inregistrate pina acum incidente nici cu alte animale mari, carnivore, nici cu populatia locala. In libertate au aparut doi pui, si speram ca si in 2014 sa mai apara si altii, fiindca femelele fata cam o data la doi ani“.

Zimbrii cresc atractivitatea zonei

In opinia directorului, un cistig este si faptul ca s-a realizat infrastructura necesara pentru punerile in libertate, s-a format echipa, deprinderile necesare pentru monitorizare si faptul ca munca celor de la Parcul Vinatori Neamt, drumul marcat cu destula greutate, relatia cu Agentia de Protectie a Mediului, cu Academia Romana sint de folos si altora, usurindu-le acestora misiunea. In aprilie va avea loc o eliberare de zimbri si in Carpatii de Sud. Initiatorii si-au construit facilitatile si asteapta sa primeasca 20 de exemplare din strainatate. Tot dupa modelul Parcului Vinatori, s-a infiintat cu citiva ani in urma o rezervatie de zimbri la Vama Buzaului. Si aici s-au facut demersuri pentru ca animalele sa traiasca in conditii de semilibertate, dorindu-se ca in viitor sa fie eliberate. Si turismul din zona Tirgu Neamt are de cistigat de pe urma zimbrilor Parcului, crede Sebastian Catanoiu. „Colaboram cu Asociatia pentru Dezvoltare Turistica Valea Ozanei. Unele pensiuni au inclus deja in programul pregatit cu prilejul sarbatorilor pascale anunturi pentru turisti despre posibilitatea de a vedea zimbri in tarcul de aclimatizare, la Gradina Zoologica Dragos Voda sau pe traseele montane. Atractivitatea zonei creste. Unii au postat pe facebook poze cu zimbrii intilniti pe drumul spre Schitul Sihla. Probabil vor fi din ce in ce mai multi cei care vor introduce si Parcul Vinatori in ofertele lor, pentru ca turistii ar avea posibilitatea sa petreaca aici citeva ore in plus peste timpul petrecut pe la manastiri“, a conchis sursa citata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *