Dupa trei ani de constructie, cea mai mare centrala solar-termica din lume este acum operationala

Dupa trei ani de constructie, cea mai mare centrala solar-termica din lume este acum operationala
Dupa trei ani de constructie, cea mai mare centrala solar-termica din lume este acum operationala

Dupa trei ani de constructie, Ivanpah Solar Electric Generating System (ISEGS) este acum operationala. Instalatia de 392 MW, finantata de catre NRG, Google si BrightSource Energy, va genera suficienta electricitate pentru a alimenta 140.000 case, in fiecare an. NRG a anuntat recent ca fiecare dintre cele trei unitati ale centralei furnizeaza acum energie electrica in reteaua din California, SUA.

Constructia Ivanpah a costat 2.2 miliarde de dolari si se intinde pe mai mult de 1.400 hectare. ISEGS este cea mai mare centrala solara de acest fel, reprezentand aproape 30 la suta din energie solara generata in SUA. Aceasta utilizeaza 173.500 de oglinzi controlate de computer, care urmeaza traiectoria soarelui si reflecta lumina catre trei turnuri, fiecare inalte de 114 metri, in varful carora se afla cazane de apa ca receptoare ale caldurii solare. Cazanele de abur supraincalzit la temperaturi de pana la 550°C pun in miscare turbine standard, pentru a genera electricitate.

“Inovatii in tehnologia curata, cum ar fi Ivanpah, sunt critice pentru stabilirea rolului de lider al Americii pe scara larga in tehnologii curate de energie, care vor mentine economia noastra competitiva la nivel mondial in urmatoarele decenii”, spune presedintele NRG Solar, Tom Doyle. “Vedem Ivanpah ca o schimbare a peisajului energetic, dovedind ca o utilitate solara la scara mare nu este doar posibila, dar incredibil de benefica atat pentru economie cat si pentru modul in care producem si consumam energie”.

centrala solar termica

Constructia Ivanpah nu a fost lipsita de controverse. La “scara mare” inseamna ca o mare parte din terenul folosit a fost, anterior, apanajul florei si faunei autohtone. Mai mult decat atat, exista rapoarte privind pasari ucise sau arse de oglinzi, cand acestea zburau deasupra centralei.

Comisia pentru Energie din California a declarat ca in timp ce Ivanpah va avea impact asupra mediului local, beneficiile sunt mai mari decat dezavantajele.

Centrale solar-termice

Oglinzi mari concentreaza lumina soarelui intr-o singura linie sau punct. Caldura creata acolo este folosita pentru a genera abur. Aburul fierbinte de inalta presiune este folosit pentru a alimenta turbine, ce genereaza electricitate. In zonele extrem de insorite, centralele termoelectrice solare pot garanta productivitatii mari de electricitate.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,177FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente