Zimbrul carpatin are nasi in Bacau

Zimbrul carpatin are nasi in Bacau

Organismul Intermediar Bacau pentru proiectele POS Mediu coordoneaza un proiect in valoare de 1,5 milioane de lei pentru conservarea speciei zimbru la Vinatori Neamt

Organismul Intermediar (OI) Bacau din Programul Operational Sectorial “Mediu” coordoneaza aplicarea unui proiect in valoare de 1,5 milioane de lei pentru conservarea speciei de zimbri in zona Vinatori Neamt, care se va incheia in martie 2013. Zona, un important punct de atractie turistica si in prezent, isi va spori astfel valentele si atractia si pentru bacauani. Despre acest proiect si altele doua aplicate de Administratia Parcului Natural Vinatori Neamt am scris deja. Iata, acum, amanunte.

Prin proiectul “Imbunatatirea statutului de conservare a speciei zimbru in Parcul National Vinatori Neamt” se urmareste crearea unei populatii viabile de zimbri in libertate, in partea nordica a Carpatilor Orientali. Este vorba de efective de zimbri corespunzatoare din punct de vedere genetic si numeric. S-a urmarit ca zece exemplare de zimbri sa fie transferate pina in 2013 si sa aiba o structura genetica diferita de cea a populatiei existente in Vinatori Neamt, iar in acest moment, obiectivul este indeplinit. “A fost facut un import de zimbri din Suedia, patru exemplare provenind de la trei gradini zoologice din si, in completare, alte sase exemplare au venit de la rezervatia Neagra, Bucsani (jud. Dimbovita) – am aflat de la managerul proiectului, Elena Cosofret. In viitor, se urmareste ca cinci exemplare de zimbri din zona Vinatori, din tarcul de aclimatizare, sa fie fie transferate in zona Chitele, iar ulterior vor fi eliberate”. Pentru o sanatate corespunzatoare a populatiei de zimbri, se asigura profilaxia bolilor specifice, pentru tot efectivul de la Vinatori. In perioada sezonului rece se asigura furaje combinate si furaje uscate. Iar pentru o baza materiala corespunzatoare pentru punerea in libertate a zimbrilor este in curs de achizitionare o masina de teren, cu destinatie multipla, pentru monitorizarea si managementul animalelor.

Au aparut primele constructii din parc

In zona Chitele, de la Vinatori Neamt turistii bacauani pot vedea, deja, un tarc de eliberare a zimbrilor, cu perimetrul de aproximativ un kilometru. Au fost realizate o hranitoare de fin si una de concentrate. In zona se afla un depozit de furaje si o hranitoare de fin, dar si trei hranitori de concentrate, care sint in lucru. Anul trecut a fost finalizat un foraj pentru apa. De asemenea, au mai fost definitavate lucrarile de reabilitare a Cabanei Chitele, care a devenit statie de monitorizare pentru zimbri. “Cinci exemplare de zimbri, cum spuneam, vor fi puse in liberatate – a precizat Elena Cosofret. Ele vor fi dotate cu radio-colare, in primavara 2012. Si este in curs de instruire si o echipa de monitorizare, formata din personal de la Administratia Parcului, din noua membri”. Specialistii lucreaza si la studii stiintifice suport pentru declararea ulterioara de arii speciale de conservare si coridoare ecologice. Vor fi realizate si trei protocoale de monitorizare axate pe impactul zimbrului. Baza de date si o harta GIS (acronimul provenit din limba engleza pentru Sistemul Informational Geografic) urmeaza a fi realizate si este in curs de derulare cartarea a patru habitate de pajisti de interes comunitar.

Scopul final este unul educativ

Pentru constientizare publica si educatie, a fost realizat, la Vinatori, manualul “Tinutul zimbrului” (editia a treia), pentru discipline optionale, pentru scolile din zona parcului, din 2010, la clasele a cincea si a sasea. Panouri de mari dimensiuni vor fi amplasate pe principalele drumuri de acces catre Parc, pina la finele anului 2012. Sint in lucru si doua trasee educative – unul de la centrul de vizitare pina la gradina zoologica Dragos Voda, altul in interiorul tarcului de aclimatizare. Tot in zona centrului de vizitare urmeaza sa fie realizat un amfiteatru si este in curs de amenajare Muzeul Zimbrului, care va fi terminat la sfirsitul verii. Tot atunci vor fi montate si doua screen-tach – uri. “Odata cu eliberarea zimbrilor, din primavara anului viitor – a mai spus managerul proiectului -, va fi organizata o actiune pe masura, dar in toamna acestui an vrem sa organizaam Conferinta zimbrului in Muntii Carpati. Iar pina la sfirsitul lui 2012 va fi creat un site al zimbrului in Romania. Pina acum a fost realizat un film documentar referitor la zimbrii in captivitate si semilibertate. Vor mai fi realizate inca trei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *