Ziua Internationala a Biodiversitatii

2
2350
Noi proiecte de biodiversitate finantate din fonduri europene
Noi proiecte de biodiversitate finantate din fonduri europene
Ziua Internationala a Biodiversitatii

In fiecare an, in data de 22 mai, se celebreaza la nivel mondial Ziua Diversitatii Biologice, in concordanta cu hotararea Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite (O.N.U.) care, la 20 decembrie 2000, a proclamat data adoptarii Conventiei pentru Diversitate Biologica – 22 mai.

Tema sub care se desfasoara anul acesta Ziua Mondiala a Diversitatii Biologice este „Biodiversitatea si modificarile globale” . In anul 1992, la Rio de Janeiro – Brazilia, Conferinta Natiunilor Unite a adoptat Conventia asupra diversitatii biologice, ratificata de Parlamentul Romaniei, prin Legea nr. 58/1994. Obiectivul central al Conventiei este conservarea biodiversitatii, suportul si garantia dezvoltarii durabile a sistemului economic si social. Prin biodiversitate se intelege varietatea formelor de viata din ecosistemele terestre si acvatice si dintre complexele ecologice din care fac parte.

Transformarea profunda a mediului inconjurator si acumularea in timp a unor stari de degradare a acestuia au condus la eroziunea si saracirea biodiversitatii, cu efect pe termen lung pentru natura: distrugerea multor paduri, reducerea efectivelor populatiilor salbatice si a genofondului lor, cresterea ratei, vitezei de extinctie a speciilor, care a depasit cu mult rata procesului natural de formare a noi specii. In acelasi timp, s-a exercitat o presiune selectiva asupra speciilor, fiind favorizate cele utile direct populatiei umane, ceea ce a determinat modificarea structurii ecosistemelor si le-a influentat evolutia.

Pierderea biodiversitatii este la fel de importanta ca modificarile climaterice – modificarile climaterice si pierderea biodiversitatii aflandu-se in stransa legatura. In acest sens sunt urgent necesare eforturi coordonate si intense pentru oprirea acestei tendinte, in special avand in vedere scurtul timp ramas pentru indeplinirea angajamentelor pentru 2010. In conformitate cu evaluarea
ecosistemelor pentru mileniu realizata de O.N.U. in 2005, de la inceputul anilor 1960 s-a produs un declin in 2/3 din ecosisteme.
Eroziunea biodiversitatii este un fenomen global, care nu poate fi mascat. Ea este influentata de cresterea exponentiala demografica si de formele si ritmul dezvoltarii sistemelor socio-economice. Abordarea ei la nivel global este insa subminata de decalajele si inechitatile economice si sociale existente in lume, care impiedica implementarea Conventiei asupra biodiversitatii. Conventia pentru conservarea biodiversitatii de la Rio de Janeiro (1992) a promovat o serie de principii bazate pe valenta economica, sociala, ecologica, genetica, stiintifica, culturala, estetica si recreativa a biodiversitatii si a recunoscut dreptul suveran al fiecarei natiuni de a ocroti si conserva speciile existente in propria tara si de a-si stabili reteaua de arii protejate.

Eficienta masurilor de conservare este periclitata de unele procese si fenomene globale, practic iesite de sub control: ploile acide, efectul de sera, diminuarea startului de ozon, eutrofizarea apelor, nitrificarea si acidifierea solurilor, desertificarea. Biodiversitatea joaca un rol esential in sustinerea vietii si a mijloacelor de existenta, a dezvoltarii economice si sociale si a bunastarii oamenilor, precum si in atingerea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului pana in 2015

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.