Ziua Internationala a Marii Negre – 31 octombrie

In fiecare an se sarbatoreste Ziua Internationala a Marii Negre, incepand din anul 1996.
marea neagra
Prin pozitia sa, Marea Neagra este o mare tipic continentala, comunicand prin Stramtoarea Bosfor cu Marea Marmara si prin Stramtoarea Dardanele cu Marea Egee. Sprafata Marii Negre este de 411.540Km patrati, totalizand impreuna cu cea a Marii Azov, 462.535 km patrati si are o adancime maxima, situata in centrul ei geometric, de 2.245 m.

Ziua de 31 Octombrie a fost desemnata ca „Ziua Internationala a Marii Negre” in anul 1996 cand toate cele 6 tari riverane au semnat Planul Strategic de Actiune pentru Marea Neagra.

Caracteristici :

– Principala caracteristica a Marii Negre este stratificarea pe verticala. Apa de la suprafata ( pana la 200 m) difera mult de cea din adancuri, din punct de vedere al salinitatii, al densitatii, compozitiei, gazelor continute si animale si plante intalnite.

Marea Neagra are o cantitate mai redusa de saruri decat celelalte mari si oceane, deoarece in aceasta mare se varsa multe ape curgatoare: Dunarea, Nistrul, Niprul, Donul s.a.

ZONA ABISALA este lipsita de viata ; sunt prezente numai unele bacterii sulfuroase sau cu rol in descompunerea materiei organice rezultata din organismele moarte.

Cu studiul animalelor din Marea Neagra s-au ocupat multi biologi. Dintre acestia, renumiti sunt Grigore Antipa si Ion Borcea.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente