Betacarotenul si cancerul de plamani

Betacarotenul, E160a, este un aditiv alimentar care coloreaza mancarurile in portocaliu.
betacaroten
De cele mai multe ori il puteti gasi in margarina, unt, prajituri, produse lactate si bauturi racoritoare. Aceasta substanta poate fi obtinuta din surse naturale cum ar fi legumele cu frunze verzi, morcovii, cartofii dulci si piersicile.

E160a consumat din surse naturale nu are efecte adverse asupra organismului. Cel mult poate duce la ingalbenirea pielii in cazul in care mancam foarte multe produse care contin aceasta substanta. Insa de cele mai multe ori, producatorii de alimente folosesc betacaroten de sinteza chimica. Acesta are o doza zilnica admisa de 5 mg/kg corp, stabilita de JEFCA, organismul modial care reglementeaza utilizarea aditivilor alimentari. Doza este atat de mica pentru ca betacarotenul de sinteza are efecte extrem de nocive.

CANCER DE PLAMANI
Societatea Americana de Oncologie sustinea intr-un studiu ca in cazul unui consum de 30 mg de betacaroten este posibilitatea foarte mare de a aparea cancerul de plamani. Cele mai afectati sunt persoanele care fumeaza si cei care traiesc in zone foarte poluate. Acestia cer ca produsele care contin E160a sa aiba pe eticheta avertizari legate de potentialul lor cancerigen asupra fumatorilor.

De asemenea, au fost realizate studii care au aratat ca E160a poate creste toxicitatea vitaminei A. Acest lucru este posibil pentru ca E160a este si el o sursa de vitamina A – doua parti de caroten aduc o parte de vitamina A. Mai mult, in 1994 a aparut un studiu in „The New England Journal of Medicine” din care reiesea ca si aceasta substanta ingerata din fructe si legume poate duce la cancer de plamani, mai ales in cazul celor predispusi la aceste maladii. Rezultatul l-au obtinut si medicii de la Institutul National de Oncologie din SUA, care au aratat ca incidenta de cancere de plamani a fost mult mai mare la pacientii care au luat suplimente cu betacaroten decat la cei care nu au beneficiat de un astfel de tratament. Un studiu mai recent a aratat ca E160a are si efecte pozitive. 5 mg/kg corp luate zilnic duc la incetinirea procesului de imbatranire cognitiva si la imbunatatirea functiilor mentale.

Acest studiu a durat 18 ani si a fost efectuat pe 4.000 de subiecti.

Vegetarienii trebuie sa fie atenti la consumul de produse care contin betacaroten pentru ca pentru stabilizarea acestei substante chimice se foloseste de cele mai multe ori gelatina. Aceasta poate fi obtinuta din carne de porc, vita sau peste.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *