Ziua Internationala pentru Protectia Stratului de Ozon – 16 septembrie

Ziua Interna?ional? pentru Protec?ia Stratului de Ozon - 16 septembrie
Ziua Internationala pentru Protectia Stratului de Ozon - 16 septembrie
Ziua Internationala pentru Protectia Stratului de Ozon – 16 septembrie

In data de 16 septembrie 2014 Agentia pentru Protectia Mediului Bacau celebreaza Ziua Internationala pentru Protectia Stratului de Ozon printr-o serie de actiuni menite sa atraga atentia asupra necesitatii de a lua atitudine si de a actiona in folosul mediului si pentru sanatatea noastra.

Pentru a celebra aceasta zi, APM Bacau va desfasura in perioada 16 – 19 septembrie, o campanie de informare in scoli din municipiul Bacau. Vor fi prezentate si diseminate materiale educative la tema (pliant, prezentare ppt, chestionar).
Programul Natiunilor Unite pentru Mediu – UNEP, a declarat ziua de 16 septembrie 1991, “ZIUA INTERNATIONALĂ PENTRU PROTECTIA STRATULUI DE OZON”, luand in considerare ziua de 16 septembrie 1987 cand s-a adoptat Protocolul de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon. Romania a aderat la acest protocol in anul 1993, asumandu-si obligatia de a se conforma prevederilor acestuia. In anul 2014 se sarbatoreste a 23 – a aniversare sub deviza: „Misiunea continua ! (The Mission Goes On !)”

Substantele si produsele responsabile de distrugerea stratului de ozon sunt utilizate la fabricarea: spray-urilor, agregatelor frigorifice, extinctoarelor cu spuma chimica, pesticidelor, solventilor, spumelor poliuretanice. Consecintele ireversibile ale acestui fenomen au impus statelor semnatare ale Protocolului de la Montreal renuntarea treptata la utilizarea substantelor care distrug stratul de ozon, impunandu-se gasirea unor solutii acceptabile pentru inlocuirea tehnologiilor vechi, poluatoare, cu altele noi, in deplina siguranta pentru sanatatea omului si a mediului. Prin politica sa de mediu, Romania s-a aliniat efortului mondial de cooperare pentru un mediu sanatos, adoptand acte legislative in domeniu incepand cu anul 1999.

In 27 de ani, lupta impotriva distrugerii stratului de ozon a facut progrese importante. Daca, in 1987, nu erau decat 24 de tari semnatare ale protocolului, astazi numarul lor se ridica la 197, in conditiile in care amenintarile asupra mediului inconjurator depasesc orice frontiera.
Efortul umanitatii pentru refacerea stratului de ozon este exemplul fascinant de actiune comuna impotriva dezastrelor, aratand cum poate fiecare individ de pe planeta sa contribuie la bunastarea omenirii si mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *