Zonele umede si managementul apelor

Zonele umede ?i managementul apelor
Zonele umede si managementul apelor
Zonele umede si managementul apelor

Vineri, 1 februarie 2013, ecologistii de la Clubul Copiilor si Elevilor din Beius au participat la o dezbatere organizata de A.B.A Crisuri pe tema: „Zonele umede si managementul apelor”.

Dezbaterea a avut loc in laboratorul de Protectia Mediului din cadrul Clubului si a reunit peste 40 de elevi si cadre didactice. Mici ecologisti care, in cele din urma sau dovedit mari ecologisti, si-au prezentat materialele lucrate special pentru Ziua Zonele Umede. Individual sau in echipa, cu desene sau caricaturi, cu poezie sau texte din enciclopedie, fiecare ecologist a dorit sa transmita un mesaj clar si anume : „Nu distrugeti zonele umede caci ele reprezinta mediul propice de supravietuire si dezvoltare pentru numeroase specii de plante, pasari si animale.” a declarat Cezar Kovacs, elev in clasa a IV-a.

Reprezentantii A.B.A Crisuri au moderat dezbaterea si le-au furnizat participantilor informatii despre zonele protejate din bazinul hidrografic Crisuri. Astfel ecologistii din Beius au aflat ca in Roania exista 89 de zone umede recunoscute la nivel international, iar cea mai mare zona umeda din Europa este DELTA DUNĂRII.

In Bazinul Hidrografic Crisuri, desi nu au fost identificate zone umede, exista zone protejate pentru habitate sau specii unde apa este un factor important. Suprafata acestor zone este de aproape 2500 kmp, reprezentand 16,8% din suprafata bazinului hidrografic Crisuri. O mare parte a acestor zone protejate este situata in perimetrul Parcului Natural Apuseni, a Parcului Natural Cefa precum si in defileul raurilor Crisul Repede, Crisul Negru si Crisul Alb.

Primul Registru al Zonelor Protejate a fost intocmit in anul 2005 si continea 14 zone protejate in bazinul Crisuri, din care, 9 zone erau in judetul Bihor. In prezent, ABA Crisuri a identificat 32 de zone protejate in bazin, din care, in judetul Bihor se regasesc 26 astfel de zone.

In urma studiilor efectuate pe teren au fost identificate 7 specii prioritare si 17 tipuri de habitate prioritare. Printre speciile prioritare din bazinul Crisuri amintim: ursul brun (ursus arctos), lupul (canis lupus), broasca de pamant bruna (pelobates fuscus), fluturele testos (nymphalis vaualbum), fluturele omidei-urs (callimorpha quadripunctata), racul de ponoare (austropotamobius torrentium) si clopotelul (campanulla serrata) .

„In bazinul Hidrografic Crisuri, din totalul de 32 de zone protejate pentru protectia habitatelor si speciilor care au legatura cu apa, un numar de 26 de zone au custozi sau administratori.” a declarat Dumitru Voloseniuc, director A.B.A Crisuri.

Zonele umede contribuie la mentinerea calitatii mediului prin rolul lor multiplu: controlul inundatiilor, aprovizionarea stratului subteran de apa, retentia nutrientilor si sedimentelor precum si atenuarea schimbarilor climatice.

„Clubul Copiilor si Elevilor Beius organizeaza periodic actiuni de voluntariat sau centre de studiu pentru protectia mediului insa, din pacate, de cele mai multe ori elevii nu sunt

incurajati sa participe. Prin parteneriatele cu institutiile publice dorim sa ii sprijinim pe cei care se implica in mod activ in protejarea mediului. Actiunea dedicata Zonele Umede a fost un foarte bun prilej, atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari, de a cunoaste mai in amanunt bogatiile naturale ale zonei in care locuiesc.” a declarat Florica Gabor, profesor coordonator centru de Protectia Mediului.

La finalul dezbaterii, cu ajutorul echipamentelor din laboratorul de calitatea apei, ecologistii au avut ocazia sa analizeze organismele mici care se gasesc in cursurile de apa din bazinul hidrografic Crisuri. Fiecare participant a fost rasplatit cu brosuri, carti, orare si pixuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *