GE a vandut turbine de 30 milioane de dolari pentru parcul eolian Cerna

GE a vândut turbine de 30 milioane de dolari pentru parcul eolian Cerna
GE a vandut turbine de 30 milioane de dolari pentru parcul eolian Cerna
GE a vandut turbine de 30 milioane de dolari pentru parcul eolian Cerna

General Electric (GE) a anuntat, vineri, vanzarea a sapte turbine eoliene tip 2,5 MW-103 pentru parcul eolian Cerna, din judetul Tulcea. Valoarea totala a contractului, care include si service-ul, este de aproape 30 milioane de dolari, a declarat, intr-o conferinta, Stephan Ritter, Director General al diviziei de energie regenerabila GE.

Acest proiect, cu o capacitate instalata de 17,5 MW, detinut de Energia Verde Ventuno, o companie roma-neasca infiintata in acest scop, va produce energie pentru a alimenta aproximativ 7.000 de locuinte, in momentul intrarii sale in functiune, pe parcursul acestui an.
Proiectul este co-finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Sectorial pentru Cresterea Competitivitatii Economice. Finantarea pentru construirea parcului eolian a fost asigurata de Unicredit Tiriac Bank si de Quercus Assets Selection.

Reprezentantul GE a precizat: „Romania este una dintre cele mai atractive tari din Sud-Estul Europei pentru productia de energie verde, in special pentru parcuri eoliene. Roma-nia are cea mai atractiva schema suport cu certificate verzi, legislatia din domeniu fiind definitivata anul trecut. De aceea sunt optimist ca vanzarile turbinelor GE in Romania vor fi foarte bune in urmatorii doi – trei ani”.

Stephan Ritter a subliniat ca, pe langa furnizarea, instalarea si punerea in functiune a turbinelor eoliene pentru Bester Generation, in calitate de contractant pentru inginerie, achizitie si constructie (EPC) pentru proiect, GE a incheiat un contract de service complet pe termen de 10 ani, care va sustine functionarea parcului eolian Cerna. Contractul de service include o garantie de disponibilitate pe baza de productie pentru client, precum si sistemul unic de monitorizare a situatiei si PulsePOINT, software-ul avansat de detectare a anomaliilor de la GE.

Turbinele eoliene achizitionate pentru parcul Cerna reprezinta un produs progresiv, seria 2,5, care asigura eficienta si fiabilitate ridicate pentru o gama larga de conditii de vant. Aceste aparate sunt prevazute cu rotoare mai mari, turnuri mai inalte si un butuc cu o inaltime mai mare decat modelele anterioare, atingand, astfel, o capacitate mai ridicata. Echipamentele de la Cerna vor fi prevazute cu rotoare de 103 m pentru a maximiza productia anuala de energie.
In Romania, GE a mai livrat turbine eoliene pentru parcul eolian Fantanele – Cogealac, dezvoltat de CEZ in Dobrogea, cu o capacitate de 600 MW. Acesta este cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa, care a intrat integral in functiune si produce suficienta energie pentru a alimenta pes-te un milion de locuinte in fiecare an. Proiectul foloseste 240 de turbine eoliene de 2,5 MW de la GE, inclusiv turbina cu numarul 1.000 din clasa de 2,5 MW instalata de GE la nivel global. Tehnologia GE este prezenta si intr-o serie de alte parcuri eoliene din Romania, printre care Mireasa 2, Silistea 2 si Galbiori.
* Energia Verde Ventuno mai are in proiect parcuri eoliene de 120 MW

„Romania are un potential imens de dezvoltare a energiei eoliene,” a declarat Mario Costariol, directorul companiei Energia Verde Ventuno, care a dezvoltat proiectul eolian Cerna. Domnia sa a spus ca societatea mai are, in faza de proiect, aproape de obtinerea autorizatiilor necesare pentru construire si functionare, inca patru parcuri eoliene, cu un total de 120 MW.

Reprezentantul Energia Verde Ventuno a subliniat: „Suntem o companie mica, asa ca nu o sa dezvoltam aceste proiecte in paralel cu Cerna. Finantarea este dificila in aceasta perioada de criza, iar conectarea la retea a parcurilor in zona Dobrogei este problematica, din cauza multitudinii de proiecte din zona. Parcul Cerna va fi gata in august, lucrarile de constructie efective incepand in luna ianuarie a acestui an”.

Mario Costariol s-a declarat multumit de modul in care a colaborat cu autoritatile din Romania pentru implementarea proiectului Cerna: „A durat patru ani de la proiect pana la constructia efectiva, cu tot cu obtinerea finantarii europene si a cofinantarii de la Unicredit. Sigur ca este multa birocratie dar sunt multumit de cum au mers lucrurile. In Italia, de exemplu, dureaza mai mult de patru ani”.

Compania Energia Verde face parte din grupul Eurecna, care este in Romania din 2006. Grupul a dezvoltat, mai intai, afaceri in sectorul agricol din tara noastra, unde cultiva, in prezent, peste 3.800 de hectare in circa 100 de ferme. Eurecna a inceput sa se extinda pe piata energiilor regenerabile inca din 2005.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *