Zoo Baneasa a scapat deocamdata de inchidereIn ciuda presiunilor imobiliare. Zoo Baneasa, ocolita deocamdata de buldozere

Ministrul mediului, Attila Korody, a facut, ieri, o vizita la Parcul Zoo din Baneasa, unde a avut o discutie cu administratia gradinii, la sfarsitul careia s-a tras urmatoarea concluzie. Gradina Zoologica Baneasa nu se va inchide, ea urmand sa primeasca investitii. Korody a apreciat ca, pana in vara, aceasta va indeplini standardele stabilite de UE, astfel incat sa poata obtine autorizatia de mediu pentru cel putin cinci ani. Ministrul mediului a mai spus ca aceasta gradina zoologica va beneficia de sprijin, pentru ca exista proiecte foarte bune ce trebuie puse in practica. Acest demers pare sa zadarniceasca, pentru moment, planurile mafiei imobiliare, care a pus ochii pe terenurile Gradinii Zoologice. De altfel, acest spatiu este vanat din nu mai putin de patru directii de presiune, atat din partea unor dezvoltatori imobiliari maghiari si romani, cat si din partea unor grupuri de influenta care activeaza pe piata retrocedarilor.

Primul centru de presiune exercitat la adresa Gradinii Zoologice incepe in anul 2004, cand doi angajati ai OSIM, Mocofanescu-Dumitrescu Marius Gruia Vladimir si Rodica Mihaela Arcalean, in calitate de creditori, au dat in judecata SC Parcul Privighetorilor SA pentru recuperarea unor debite. Procesul s-a incheiat in februarie 2007, cand SC Parcul Privighetorilor SA, societatea care detinea restaurantul de langa Gradina Zoologica, a fost dizolvat de la Registrul Comertului. Ulterior, Mocofanescu si Arcalean au vandut terenul aferent restaurantului catre societatea imobiliara Cordia SRL din Cluj-Napoca, care se ocupa cu cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii, avand ca actionar unic Cordia HU Cumpararea si Vanzarea de Bunuri Imobiliare Societate pe Actiuni cu Participare Restransa, iar ca administrator, o persoana pe nume Csilla Szalma, din Sfantu Gheorghe, judetul Covasna. Cordia SRL este asociata ca persoana juridica, cu 98%, in SC Cordia Residence SRL, tot din Cluj, infiintata de asemenea in 2006, care are acelasi obiect de activitate. De data aceasta, Csilla Szalma detine 2% din pachetul de actiuni si functia de administrator unic. La 8 octombrie 2007, grupul Cordia a mai infiintat o societate ce are ca obiect de activitate cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii, Futureal Development SRL, din actionariatul careia fac parte societatea ungureasca Futureal Development ZRT-Budapesta si un off-shore, Futureal Real Estate Holding Limited, cu sediul in Nicosia. La sfarsitul anului trecut, conducerea firmei Cordia a cerut conducerii Zoo sa dea, prin notariat, un termen pana la care va parasi zona Baneasa, intrucat viitorii clienti care se vor muta in luxoasele vile ce vor fi construite pe vechiul amplasament al restaurantului Privighetorilor nu doresc sa se invecineze cu animalele salbatice.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *